‘Eerste vaccins zijn in VS op 11 december’

Al in de tweede week van december, de 11de of de 12de, kunnen de eerste Amerikanen een vaccin tegen Covid-19 krijgen. Dat zei de vaccinverantwoordelijke van de Amerikaanse overheid zondag op CNN.

Hij heeft het daarbij over het vaccin van Pfizer en BioNTech. Die twee bedrijven vroegen vrijdag voor hun gezamenlijk vaccin een zogenaamde noodgoedkeuring aan in de VS. Dat betekent dat een deel al wordt verkocht, terwijl de volledige markttoelating nog wordt bekeken.

Op 10 december beslist de Amerikaanse farmawaakhond FDA of Pfizer die toelating krijgt en de bedoeling is dat in de komende 24 uur alle vaccins naar de juiste plekken worden versleept om dan te kunnen starten. ‘Ik verwacht dus dat we de 11de of de 12de kunnen beginnen met vaccineren’, zei Moncef Slaoui, die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse vaccinplan, zondag aan CNN.

Groepsimmuniteit

Hij voegde daaraan toe dat er tegen maart genoeg mensen zouden kunnen gevaccineerd zijn voor de zogenaamde groepsimmuniteit. ‘Daarvoor moet 70 procent van de mensen een vaccin hebben gekregen. Volgens onze voorspellingen zal dat in maart gebeurd zijn.’

Nochtans gaf volgens een recent onderzoek maar 58 procent van de Amerikanen aan dat ze het zien zitten om een vaccin te krijgen. Topviroloog Anthony Fauci gaf ook op zondag aan dat hij zijn uiterste best wil doen om transparant te zijn en mensen het hele proces beter te leren begrijpen.

In België klonken er de voorbije dagen even optimistische geluiden. De CEO van Pfizer Nederland zei al dat de eerste vaccins voor Kerstmis in Europa zouden kunnen zijn. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) spreekt ook over het jaareinde. Hij ging er zondag in ‘De zevende dag’ zelfs een weddenschap over aan. ‘Tegen dat het eerste vaccin er is, zal de hele logistieke strategie zijn uitgedokterd’, zei hij. ‘Als dat niet zo is, mag u op mij schieten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20