Eerste resultaten met antimalariamiddel tegen Covid-19 zijn veelbelovend

Overal ter wereld doorpluizen wetenschappers het arsenaal aan bestaande geneesmiddelen om iets te vinden dat ook tegen Covid-19 zou kunnen werken. Nu hebben Japanse onderzoekers ontdekt dat een antimalariamiddel ook doeltreffend is tegen het coronavirus.

Waarom is dit belangrijk?

Regeringen over de hele wereld haasten zich om hun bevolking te vaccineren. Hoewel het coronavirus dankzij groepsimmuniteit uiteindelijk zal uitdoven, houdt het niet op te bestaan. Daarom blijft het belangrijk om geneesmiddelen te ontwikkelen of te vinden tegen Covid-19.

Uit de studie blijkt dat mefloquine, een welbekend middel dat malariaparasieten doodt, een doeltreffend geneesmiddel is tegen Sars-CoV-2. De auteurs, van onder meer de universiteit van Tokio, de Kyoto-universiteit en het Japanse Instituut voor Besmettelijke Ziekten, publiceerden hun resultaten in het vaktijdschrift Frontiers in Microbiology.

“Om geneesmiddelen te identificeren met een hogere antivirale potentie dan de bestaande antivirale middelen, hebben we eerst de goedgekeurde antiparasitaire geneesmiddelen gescreend”, legt onderzoeker Koichi Watashi van het Nationale Instituut voor Besmettelijke Ziekten uit. “Wij zagen dat mefloquine de hoogste activiteit tegen Sars-CoV-2 had van alle geteste middelen.”

Vervolgens onderzocht het team het werkingsmechanisme van mefloquine. Ze berekenden dat het antimalariamiddel de totale virale lading bij besmette patiënten tot minder dan 7 procent kon terugdringen. Ook kon de tijd die nodig is om het virus uit te drijven tot 6 dagen verkort worden.

Klinische proeven

Het middel moet nu nog getest worden in klinische proeven, maar de auteurs zijn er naar eigen zeggen gerust in dat mefloquine binnenkort gebruikt zal kunnen worden om patiënten te behandelen die besmet zijn met het coronavirus. 

Andere reeds bestaande geneesmiddelen, zoals hydroxychloroquine, lopinavir en interferon, hebben al klinische studies ondergaan. Maar hun werkzaamheid tegen Covid-19 kon niet worden aangetoond. 

Alleen remdesivir, een geneesmiddel dat voor de behandeling van ebolapatiënten werd ontwikkeld, werd goedgekeurd voor gebruik tegen ernstige Covid-19. Al zijn de wetenschappelijke studies niet altijd eensluidend over de doeltreffendheid ervan.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20