Nadat de overheid en hulporganisaties vorige week waarschuwden voor een ‘noodtoestand’ in de volksgezondheid, ontving het door oorlog en ziekte geteisterde Arabische land woensdag zijn eerste lading Covid-19-vaccins.
De levering gebeurde via het Covax-initiatief van de Verenigde Naties en de WHO, dat westerse overheden tot vaccinsolidariteit oproept en zo veel mogelijk vaccins probeert vast te krijgen voor derdewereldlanden. Woensdag arriveerde er volgens de VN een lading met 360.000 vaccins in de zuidelijke havenstad Aden. Daar heeft de internationaal erkende regering zich teruggetrokken nadat het verjaagd werd uit de officiële hoofdstad Sanaa. Doorheen 2021 zal Jemen in totaal 1,9 miljoen doses ontvangen.
De commissie die bevoegd is voor de coronapandemie riep de regering vorige week op om de noodtoestand uit te roepen door het stijgend aantal besmettingen in het land. Ook Artsen Zonder Grenzen trok aan de alarmbel, en benadrukte de nood aan hulp van donorlanden en internationale organisaties.
Cholera
Officieel zijn er ‘slechts’ 4.000 bevestigde gevallen gerapporteerd en 863 overlijdens door Covid-19. Zowat alle instanties zijn het er over eens dat de werkelijke dodentol vele malen hoger ligt. Na zes jaar van allesvernietigende oorlog ligt de gezondheidsinfrastructuur in duigen. Naast de coronapandemie heeft de oorlog ook de grootste cholera-uitbraak die ooit vastgesteld werd door de Wereldgezondheidsorganisatie, in de hand gewerkt. Door de vele blokkades en uithongeringstactieken van beide partijen heeft het land ook te maken met een knoert van een voedselcrisis.
In september 2014 nam een militie van plaatselijke Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa in. Sindsdien woedt er een zeer bloedig conflict in Jemen tussen de Houthi’s, die gesteund worden door buurland Iran, en de regeringstroepen. Die laatste worden gesteund door een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.
Het conflict wordt gekenmerkt door het viseren van burgerinfrastructuur en blokkades van belangrijke importcentra zoals de haven van Hodeidah en de luchthaven van Sanaa. Dat heeft er grotendeels toe bijgedragen dat Jemen momenteel ‘de ergste humanitaire crisis ter wereld’ doorstaat, volgens de VN.
(tb)