Eerste bestuurderloze taxi in China

AutoX is het eerste bedrijf dat in China taxiritten aanbiedt in zelfrijdende auto’s zonder chauffeur. Dat meldt vaknieuwssite Engadget. Om een ritje te kunnen boeken moeten gebruikers zich aanmelden voor een pilotprogramma in Shenzhen. Daarna kunnen ze zich met een aangepaste Chrysler Pacifica door de stad laten rijden.

Volledig bestuurderloze taxi’s zijn nog erg zeldzaam, en het zal nog wel even duren voor de technologie en wetgeving ver genoeg zijn voor je ze op de meeste plaatsen ziet. Toch is dit een belangrijke stap in die richting, en door de uitbraak van het coronavirus is de kans groot dat er een snellere overgang plaatsvindt richting volledig autonome taxi’s.

Waymo One laat in de Verenigde Staten taxi’s zonder bestuurders rondrijden. Die service werd voor het eerst in oktober vorig jaar beschikbaar gesteld voor gebruikers in Phoenix. Vorige week meldde nieuwsdienst Bloomberg dat Waymo de service in het komende jaar gaat uitbreiden naar geselecteerde gebieden zoals Californië, Florida en Nevada. Ook Cruise, de zelfrijdende afdeling van General Motors, laat een ‘testvloot’ van zelfrijdende auto’s los in San Francisco. Daarbij zit er nog wel een mens op de passagiersstoel om in te grijpen als het nodig is.Copy link

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20