Eerst wel, dan niet: CD&V schrapt partijbestuur over Vivaldi op de valreep

Het bijkomend partijbestuur dat CD&V-voorzitter Joachim Coens maandagavond zou samenroepen om te bepalen of de partij meestapt in een mogelijke Vivaldi-coalitie, werd uiteindelijk geschrapt.

Maandagochtend vond er een digitaal partijbestuur plaats, waarbij Joachim Coens het relaas deed van de eerste fysieke samenkomt van alle zeven Vivaldi-partijen. Tijdens die vergadering werd er druk gedebatteerd en zo staken de tegenstellingen tussen twee kampen opnieuw de kop op. De fractie in de Kamer en de voorzitter zouden het zien zitten, terwijl de Vlaamse Parlementsleden en de ministers eerder koele minnaars zijn.

Premierschap

Ook de post van premier blijkt belangrijk. Al een tijd circuleren daarbij de geruchten dat CD&V als ‘prijs’ het premierschap wel eens zou willen eisen, om Vivaldi te maken. CD&V-boegbeeld en voormalig eerste minister Yves Leterme (CD&V) pookte de geruchten dit weekend nog op: ‘Het is democratisch nuttig dat het premierschap nu van taalrol wisselt. Als het een Vlaming is, kom je automatisch bij CD&V terecht.’

Bij de christendemocraten ontkent men in alle toonaarden dat het zondag daarover zou gegaan zijn: ‘Er is over het premierschap geen woord gezegd. Wel stellen wij vast dat er behoorlijk veel gespind wordt daarover, blijkbaar zijn anderen zenuwachtig. Voor ons is dat niet aan de orde’, zo stelt men. In het verleden deden namen als Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) al de ronde.

Fysieke bijeenkomst of niet?

Na een uitgebreide vergadering beloofde Coens om alle bemerkingen te bezorgen aan koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld). Op maandagavond om 20 uur zou dan nog een fysieke bijeenkomst volgen, om diepgaander te discussiëren over een eventuele sprong. Maar die vergadering werd geschrapt, omdat de partij wil wachten op feedback van Lachaert.

‘Na het uitstekende digitale politiek bestuur van vanochtend en de samenvatting van alle opinies, zijn er momenteel geen nieuwe elementen aan te brengen’, klinkt dat dan officieel in een mededeling.

Lees meer: Vivaldi was eerste keer samen, maar CD&V is nog niet mee: teller staat op ‘onvoldoende’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20