Verschillende banken hebben aangekondigd dat ze volgend jaar het prijskaartje van allerhande dienstverleningen en producten verhogen, waaronder de zichtrekeningen.
Een zichtrekening bezitten wordt bij verschillende banken duurder volgend jaar
Waarom is dit belangrijk?
Bij het merendeel van de banken moet je een maandelijkse bijdrage betalen voor een zichtrekening. Bij een handvol financiële instellingen kan je nog een gratis zichtrekening openen, maar zo'n rekening gaat doorgaans gepaard met een resem beperkingen.Het is zo goed als een traditie in de financiële wereld: bij de start van het nieuwe jaar verschillende producten en dienstverleningen duurder maken. De afgelopen weken hebben verscheidene banken al prijsverhogingen aangekondigd. Het valt daarbij op dat de financiële instellingen de zichtrekeningen in het vizier nemen.
Duurdere zichtrekeningen
Bpost bank was vorige week de eerste bank om een prijsverhoging voor volgend jaar aan te kondigen. De bank verhoogt op 1 januari 2022 de maandelijkse bijdrage voor de b.comfortrekening van 4,25 tot 4,5 euro per maand. De jaarlijkse bijdrage voor een postchequerekening stijgt van 24 naar 28 euro. Gepensioneerden vanaf 60 jaar die hun pensioen van minstens 500 euro laten domiciliëren op de rekening, betalen slechts een halve bijdrage.
Voorts stelt bpost bank het prijskaartje naar boven bij voor het versturen van uittreksels voor de b.comfortrekening, de postchequerekening en de spaarrekeningen. Vanaf volgend jaar kost zo’n verzending 1,8 euro in plaats van 1,7 euro. Ook hier wordt er een uitzondering gemaakt voor gepensioneerden. Houders van een postchequerekening of een spaarrekening die meer dan 70 jaar zijn, kunnen één keer per maand die uittreksels gratis ontvangen.
BNP Paribas Fortis sleutelt eveneens aan de tarieven van de zichtrekeningen. Op Nieuwjaar stijgt de maandelijkse bijdrage voor een klassieke zichtrekening van 1,75 naar 2 euro. De maandelijkse bijdrage voor een Premium zichtrekening stijgt diezelfde dag van 7 naar 7,5 euro.
Bestaan er nog gratis zichtrekeningen?
Het aantal gratis zichtrekeningen slinkt zienderogen. Zo zijn er bijvoorbeeld slechts twee gratis zichtrekeningen die je kosteloos geld laten afhalen aan eender welke bankautomaat: Keypack van Keytrade Bank en Green Pakket van Argenta. Spijtig genoeg behoren loketverrichtingen niet tot het pakket dienstverleningen bij een gratis zichtrekening. Keytrade Bank is namelijk een volledig digitale bank en Argenta heeft onlangs de zichtrekeningpakketten gewijzigd, waardoor loketverrichtingen niet langer kosteloos worden aangeboden aan klanten met een gratis zichtrekening.
Hoe dan ook heb je zo goed als geen andere keus om voor een betalende formule te kiezen als je overal geld wenst af te halen en een beroep wilt doen op een aantal traditionele diensten, zoals overschrijvingen aan het loket. Hou er wel rekening mee dat zelfs bij de betalende formules doorgaans een limiet geldt op hoeveel keer per maand of per jaar je een loketverrichting kunt doen.
Universele bankdienst
Eerder dit jaar hebben verschillende banken, waaronder de vier grootbanken, samen met de regering en de bankenfederatie Febelfin, de universele bankdienst gelanceerd. De universele bankdienst is bedoeld voor mensen die niet mee zijn met de digitalisering en het bankieren via een website of app. Dat pakket kost maximaal 60 euro per jaar. In ruil krijgen de klanten onder meer een debetkaart, 24 gratis geldafhalingen per jaar (aan automaat van de eigen bank) en 60 manuele loketverrichtingen.
De banken die de universele bankdienst aanbieden, zijn: Argenta, Axa Bank Belgium, Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, bpost bank, CBC, CPH, Crelan, ING, KBC, KBC Brussels en vdk bank.
(evb)