Een wereldwijd netwerk van plantensmokkelaars is ontstaan als gevolg van de lockdowns

De vraag naar exotische planten explodeerde tijdens de lockdownperiodes. Sommigen zagen dit als een kans om rijk te worden.

Om de effecten van de lockdowns te verzachten, hebben veel mensen zich tot kamerplanten gewend om een beetje groen aan hun leven toe te voegen. Verschillende internetgebruikers hebben hun tips en “verzamelingen” op het web gedeeld, waardoor langzamerhand een ware rage op sociale netwerken is ontstaan.

Vetplanten en cactussen

Een trend die vreemde gevolgen heeft gehad, zoals The Telegraph meldt. Om aan de groeiende vraag naar planten te voldoen, maar vooral om geld te verdienen, hebben sommigen niet geaarzeld om planten in het wild op te graven en naar Azië, Europa of zelfs Noord-Amerika te sturen, waardoor een waar smokkelnetwerk is ontstaan.

Vetplanten en cactussen zijn de voornaamste doelwitten van deze zwarte markt, die in Zuid-Afrika massaal groeit. Criminelen nemen plaatselijke bewoners in dienst om honderden zeldzame Afrikaanse plantensoorten op te graven en ze vervolgens naar de internationale markt te sturen om aan de groeiende vraag naar exotische planten te voldoen, meldt The Telegraph.

Verscheidene smokkelaars zijn reeds in Zuid-Afrika gearresteerd. Een Amerikaan die banden heeft met het bedrijf Never Enough Cactus werd afgelopen april gearresteerd met 8.000 conophytum-planten, een bedreigde soort van de vetplantenfamilie, meldt Business Insider.

Eerder dit jaar werden twee Zuid-Koreaanse stropers gearresteerd met meer dan 60.000 conophytumplanten in hun bezit. De drie misdadigers werden beboet en veroordeeld tot meerdere jaren gevangenisstraf. In februari 2020 werden meer dan 1.000 van ’s werelds zeldzaamste cactussen – met een waarde van 1,2 miljoen dollar – bestemd voor de zwarte markt, in Italië gevonden door wetshandhavers, meldt de New York Times.

Een bedreiging voor de planten

Deze smokkelmarkt is een reële bedreiging voor de planten. Zeldzame plantensoorten worden in het wild met uitsterven bedreigd als gevolg van de rage die – mede – is ontstaan door de sociale media, waardoor binnenshuis tuinieren een van de nieuwe trends is geworden tijdens de lockdownperiodes.

Het feit is dat het de smokkelaars en hun “werknemers” niet kan schelen of een bepaalde soort in het wild reeds wordt bedreigd of zelfs beschermd is. Plantenroof kan ook ten koste gaan van andere planten in het wild die tijdens de illegale oogst kunnen worden vertrapt.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20