“We moeten ons niet langer de vraag stellen of er een recessie komt. De juiste vraag is: wanneer komt die er?”

Zijn de Verenigde Staten (VS) goed op weg om in een recessie terecht te komen? Richard Kelly, strateeg bij de Canadese investeringsbank, is daar alvast van overtuigd. Volgens hem is de kans groter dan 50 procent dat er in de loop van de volgende achttien maanden sprake zal zijn van een Amerikaanse recessie.

Nu de Federal Reserve volop de rente aan het verhogen is, maken meer en meer beleggers zich zorgen dat er een recessie aan de horizon lonkt. Door die renteverhogingen moeten gezinnen, overheden en bedrijven dieper in de buidel tasten als ze geld willen lenen. Voorts is er de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende problemen met de toeleveringsketens. Kortom: de toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

Meer dan 50 procent kans op een recessie

Volgens Kelly is de kans meer dan 50 procent dat de VS in de loop van de komende achttien maanden in een recessie zullen terechtkomen. Op korte termijn komt het grootste gevaar volgens hem van de stijgende energieprijzen en de renteverhogingen. “De gasprijzen hebben nog geen piek bereikt en de impact van de beleidswijziging van de Federal Reserve zullen we pas tegen het einde van dit jaar voelen”, zegt de strateeg in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Voorbij dat punt zal er sprake zijn van een geleidelijke groeivertraging in het midden of de tweede helft van 2023.”

Tatjana Greil-Castro, medehoofd publieke markten bij het investeringsbedrijf Muzinich, is er hoe dan ook van overtuigd dat een recessie onvermijdelijk is. “We moeten ons niet langer de vraag stellen of er een recessie komt. De juiste vraag is: wanneer komt die er?”, merkt zij op. “De kwartaalcijfers zouden een graadmeter kunnen zijn voor wanneer dat precies zou kunnen gebeuren.”

Verlies van banen

In principe is er sprake van een recessie als de economie twee opeenvolgende maanden krimpt. Al gaat niet iedereen akkoord met die definitie. David Roche, voorzitter van het investeringsbedrijf Independent Strategy, spreekt pas van een recessie als 2 à 3 procent van de jobs verloren gaat, wat suggereert dat een recessie in de VS nog ver weg is. Uit gegevens die vrijdag door het ministerie van Arbeid werden gepubliceerd, bleek dat de banengroei in juni sterker was dan verwacht, met een toename van 372.000 jobs. Analisten hadden op slechts 265.000 extra jobs gerekend.

Hij voegt eraan toe dat Europa op het punt van “een oorlogscessie” staat, nu de oorlog in Oekraïne op de economische groei in onze regio begint te wegen. Denk bijvoorbeeld aan de gestegen energie- en voedselprijzen. De Europese landen maken zich onder meer zorgen over de gasleveringen via de pijpleiding Nord Stream 1. Momenteel wordt er geen gas geleverd via die weg omdat er onderhoudswerken bezig zijn. Vraag is of Rusland daarna de leveringen zal voortzetten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20