Een op drie Belgen werkt thuis tijdens de coronacrisis

Door de coronacrisis werken heel wat mensen thuis. Cijfers van de Belgische statistiekenbureau Statbel tonen aan dat in september 1 op de 3 Belgen op afstand heeft gewerkt.

Thuiswerken is in sommige sectoren het nieuwe normaal geworden sinds de start van de coronacrisis. Cijfers van Statbel leren dat in september 34,5 procent van de Belgen soms of gewoonlijk thuis werkt. In dezelfde maand vorig jaar was dat het geval bij 24,7 procent. Sinds het begin van de coronacrisis schommelt dat cijfer rond 30 procent.

De kans is bijzonder groot dat dat cijfer voor de maanden oktober en november nog hoger zal liggen. Sinds de start van het schooljaar zijn de coronacijfers opnieuw beginnen stijgen en hebben de regeringen in ons land meermaals opgeroepen om meer thuis te werken. Sinds maandag 2 november is het zelfs verplicht om thuis te werken indien mogelijk.

Zelfstandigen werken vaker thuis

Thuiswerk is voornamelijk populair bij mensen die in Brussel werken. 51 procent van hen heeft in september thuis gewerkt. Bij de mensen die in Vlaanderen werken daalt dat percentage tot 33 procent. In Wallonië heeft 27 procent van de werkenden een beroep gedaan op telewerken.

Uit de cijfers blijkt ook dat zelfstandigen vaker van thuis uit werken dan loontrekkenden. 60,2 procent van de zelfstandigen werkt soms of gewoonlijk thuis tegenover 44,1 procent van de loontrekkenden in de publieke sector en 24,9 procent van de loontrekkenden in de privésector.

Telewerken blijkt voor heel wat Belgen ook iets nieuws te zijn. 32 procent van de thuiswerkers geeft aan dat ze tijdens de coronacrisis voor het eerst op afstand hebben gewerkt. 41 procent van de thuiswerkers deed vroeger al aan thuiswerk maar doet dat tijdens gezondheidscrisis meer en bij 26 procent had de huidige situatie geen invloed op de mate van thuiswerk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20