Een op de vier Duitse werkgevers zegt dat partnergeweld soms oké is

Een op de vier Duitse bedrijfsleiders zegt dat er omstandigheden zijn waarin fysiek geweld tegen een partner gerechtvaardigd is. Dat blijkt uit een enquête van YouGov en Frontline100.

Ongeveer 24 procent van de managers, leidinggevenden en bedrijfseigenaars die aan het onderzoek deelnamen, selecteerde minstens één reden dat volgens hen huiselijk geweld aanvaardbaar maakt. Het onderzoek werd in juli en augustus uitgevoerd door YouGov en Frontline100, een Duitse organisatie tegen huiselijk geweld.

De enquête kwam niet toevallig. Werkplekken over de hele wereld proberen momenteel sociale onrechtvaardigheden en onvoldoende vertegenwoordiging binnen hun eigen organisaties aan te pakken. De resultaten van de bevraging onderstrepen hoe Duitsland vaak achterloopt op andere landen bij het erkennen van onrechtvaardigheden waarmee kwetsbare groepen, zoals vrouwen en minderheden, geconfronteerd worden.

Toename van (onzichtbare) slachtoffers tijdens de pandemie

Huiselijk geweld werd een bijzonder wijdverbreid probleem tijdens de pandemie. Veel landen, waaronder Duitsland, meldden een toename van het aantal gevallen van huislijk geweld. Dat komt omdat mensen door lockdowns gedwongen waren in hun huizen te blijven.

Van de 753 bedrijfsleiders en 252 HR-managers die met het onderzoek meededen, dacht de meerderheid niet dat hun personeelsleden met huiselijk geweld te maken hadden. Tegelijkertijd had twee derde van hen “veel” of “tamelijk” vertrouwen in het vermogen van hun organisatie om hen door te verwijzen naar ondersteunende diensten als dat wel het geval was.

“Slachtoffers moeten vaak gokken tot wie ze zich moeten wenden voor steun op het werk. Bovendien bestaat er een grote kans dat ze hun situatie bekendmaken aan een senior manager die vindt dat het geweld terecht was omdat ze gisteravond de afwas niet hebben gedaan.” Dat zegt Frontline100-onderzoeker Ba Linh Le.

Dieperliggend probleem

Een rapport uit 2019 van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) meldde dat 22 procent van de Duitse vrouwen zei dat ze minstens eenmaal in hun leven geweld in een relatie hebben meegemaakt. Dat cijfer ligt net boven het OESO-gemiddelde.

De houding van Duitse vrouwen over dit onderwerp wijst op een dieper liggend probleem. Bijna 20 procent van de Duitse vrouwen vindt dat een echtgenoot gerechtvaardigd is om zijn vrouw te slaan. Dat blijkt uit het OESO-rapport.

In hetzelfde rapport geeft bijna 25 procent van de Belgische vrouwen aan minstens eenmaal in hun leven geweld in een relatie meegemaakt te hebben. Maar in tegenstelling tot Duitse vrouwen, vindt slechts 5 procent van de Belgische vrouwen dat geweld gerechtvaardigd.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20