Een op de drie Belgische bedrijven wil aanwerven in 2021

Meer dan een op de drie Belgische bedrijven (34 procent) is van plan om dit jaar personeel aan te werven. Dat blijkt dinsdag uit een rondvraag van HR-specialist Partena Professional, waarbij ruim 300 kmo’s en grote bedrijven in april bevraagd werden.

Toch denkt ook 20 procent van de bevraagde bedrijven noodgedwongen personeel te moeten ontslaan als de coronacrisis nog lang aanhoudt. ‘De pandemie heeft voor deze bedrijven wel degelijk invloed gehad op de vraag naar hun goederen en/of diensten. Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagde bedrijven verklaart dat het coronavirus heeft geleid tot een daling of het uitblijven van een vraag naar hun goederen en/of diensten (31 procent een gelijke vraag, 12 procent een stijging).

Geen reden tot paniek

Nochtans denkt een grote meerderheid (78 procent) dat deze daling van de vraag geen grote problemen voor hun activiteit zal veroorzaken’, aldus Partena. Terwijl de grootste bedrijven vooral opnieuw personeel willen aanwerven, verwachten de kleine en middelgrote ondernemingen dat zij personeel zullen moeten ontslaan. ‘Deze cijfers tonen aan dat er geen reden tot paniek is voor een groot deel van onze ondernemingen, die zelfs van plan zijn om dit jaar personeel aan te werven. Helaas is 20 procent van onze bedrijven van plan personeel te ontslaan, maar 4 procent van hen zal ook personeel aanwerven voor profielen en vaardigheden die zij nog niet hebben’, zegt Yves Stox van Partena Professional.

De HR-specialist peilde bij de werkgevers ook naar de grootste uitdagingen waarmee ze na het einde van de coronacrisis geconfronteerd denken te worden. Uit de studie blijkt dat de motivatie van werknemers de grootste zorg blijft voor de werkgevers (35 procent), gevolgd door het welzijn van de werknemers (32 procent). De top vijf wordt vervolledigd door de noodzaak om voldoende talent te vinden voor openstaande functies (20 procent), het vinden van een evenwicht tussen HR-besparingen en de motivatie van werknemers (20 procent), en het omscholen van werknemers om lacunes in hun vaardigheden op te vullen (19 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20