“Een olie-embargo is voor Duitsland haalbaar geworden”: Berlijn plotseling bereid tot boycot Russische olie

Terwijl sommige EU-lidstaten al enkele weken oproepen tot een embargo op Russische olie, is Duitsland altijd tegen overhaaste maatregelen geweest. Dit is te wijten aan zijn sterke afhankelijkheid van de grondstof. Maar nu verandert Berlijn van koers.

Duitsland heeft het vele malen gezegd: een onmiddellijk embargo op Russische olie is ondenkbaar, wat de Europese bondgenoten er ook van vinden. Omdat het land sterk afhankelijk was, gaf het er de voorkeur aan zich gedurende enkele maanden elders te bevoorraden alvorens in te stemmen met zo’n maatregel voor heel Europa. Berlijn was van mening dat het voor het eind van het jaar niet zonder Russische olie zou kunnen.

Dat was het discours van de Duitse autoriteiten tot deze week. Het leek er zelfs op dat de Europese onderhandelaars begonnen te zoeken naar alternatieven om het Kremlin op dit terrein pijn te doen, en tegelijkertijd het embargo te kunnen vermijden.

Maar op dinsdag, veranderde de situatie. Ter gelegenheid van een bezoek aan Polen voor besprekingen over energiezekerheid heeft de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck aangegeven dat een boycot van Russische olie nu wel mogelijk is.

“Een kwestie van dagen”

Voordat de oorlog in Oekraïne begon, kocht Duitsland ongeveer een derde van zijn olie van Rusland. Een maand geleden kondigde Habeck aan dat de Russische invoer 25 procent bedroeg. Dinsdag kondigde hij aan dat dit cijfer gedaald was tot 12 procent.

“Vandaag kan ik zeggen dat een (olie)embargo voor Duitsland beheersbaar is geworden”, zo citeerde Reuters de Duitse minister van Economische Zaken.

Bovendien zei Habeck dat de Russische olie die nog steeds door Duitsland wordt ingevoerd, allemaal naar één raffinaderij gaat, de PCK-raffinaderij in Schwedt, bij Berlijn, die voor het grootste deel eigendom is van, en wordt geëxploiteerd door de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft.

“Schwedt’s businessmodel is gebaseerd op het kopen van Russische olie. Dit is een twistpunt, we hebben een alternatief nodig voor Schwedt, en daar zullen we de komende dagen aan werken”, zei Habeck.

Dit zal een heel andere toon zetten voor de onderhandelingen over het zesde pakket maatregelen van de EU tegen Rusland.

(am/lp)

Meer