Is een levensverzekering een goede investering voor jou en je gezin?

 

Misschien heb je in het verleden wel eens overwogen om een levensverzekering af te sluiten, maar heb je er toen vanaf gezien vanwege de vermeende hoge kosten die een dergelijke verzekering vaak met zich meebrengt. In de praktijk is echter vast komen te staan dat in een heleboel gevallen mensen zullen denken dat een levensverzekering aanzienlijk duurder zal zijn, dan deze in werkelijkheid is. Uit onderzoek is vast komen te staan dat wel 80 procent van alle consumenten de werkelijke kosten die verbonden zijn aan een levensverzekering overschatten. Millennials geloven zelfs dat levensverzekeringen meer dan drie keer duurder uit zullen vallen, dan deze in werkelijkheid zijn. Ze overschatten de premie van deze verzekering zelfs met 213 procent. Mensen die gerekend kunnen worden tot de zogenaamde Generatie X overschatten de premie van een levensverzekering echter ook nog met maar liefst 119 procent. 

Andere prioriteiten vooropstellen op een levensverzekering

Als gevolg van de enorme bezorgdheid die er bestaat ten aanzien van de kosten die levensverzekeringen met zich meebrengen, kiezen een groot aantal mensen ervoor om hun geld aan andere zaken uit te geven. Dit zijn doorgaans zaken waar ze eerder de directe financiële noodzaak van inzien. Uit een wetenschappelijk studie is het volgende aan het licht gekomen: 

  • 29 procent van de millennials noemen sparen voor een vakantie als prioriteit boven het afsluiten van één of meerdere levensverzekeringen,
  • 23 procent van de mensen die tot de Generatie X behoren zeggen dat ze liever geld uitgeven aan recreatieve activiteiten, zoals uit eten gaan, naar de film gaan of gaan winkelen. Ze stellen deze activiteiten dus hoger op hun prioriteitenlijstje dan het aangaan van één of meerdere levensverzekeringen,
  • 49 procent van de mensen van 65 jaar of ouder merkten op dat ze eerder geld uit zullen geven aan zaken zoals een abonnement voor het internet, kabeltelevisie en mobiele telefoons, in plaats van het afsluiten van één of meerdere levensverzekeringen als prioriteit te stellen. Deze stelling werd door maar liefst 60 procent van de millennials beaamd.

Levensverzekeringen kunnen je dierbaren beschermen

Een levensverzekering is nog altijd voor veel mensen een controversieel onderwerp, en daar is echt een goede reden voor. Er wordt namelijk nog vaak beweerd dat op het ogenblik dat je verstandig met het geld omgaat, dat je anders betaalt in de vorm van premies aan je levensverzekeraar, en dit bijvoorbeeld zou investeren je zelfs meer waard zult zijn als je komt te overlijden. 

Er is echter geen mens dat met zekerheid de toekomst kan voorspellen en als er onverhoopt toch sprake is van een vroegtijdige dood, dan het zal een levensverzekering op financieel gebied je nabestaanden tot op zekere hoogte beschermen en op die manier voorkomen dat ze blijvend te kampen zullen hebben met forse financiële problemen. Het belangrijkste voordeel van een levensverzekering is de wetenschap dat je alle mogelijke stappen hebben gezet om je gezin en andere dierbaren te beschermen op het moment dat je leven niet verloopt zoals je dat had gepland of gehoopt.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een levensverzekering

Zodra je tot de conclusie komt dat het afsluiten van een levensverzekering goed aansluit bij je behoeften en die van je gezin, dan hebben we hieronder toch een aantal punten verzameld die wat extra aandacht vragen:

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de meest gunstige aanbieder en de voordeligste polis. Voordat je een belangrijke beslissing ten aanzien van een levensverzekering gaat nemen, is het zaak om altijd goed je huiswerk te doen en informatie in te winnen bij een tussenpersoon. Het is namelijk essentieel dat je goed begrip wat je mogelijkheden zijn en wat voor soort polis het beste aan zal sluiten bij je specifieke behoeften. Er zullen verschillende factoren zijn die de kosten van een polis bepalen, de meest voor de hand liggende zijn:

  • de leeftijd van de verzekerde,
  • de gezondheidstoestand- en geschiedenis van de verzekerde. 
  • de kredietgeschiedenis van de verzekerde,
  • de rijgegevens van de verzekerde,
  • de hobby’s van de verzekerde,
  • de levensstijl van de verzekerde. 

De premies kunnen oplopen naarmate je leeftijd vordert. In een groot aantal gevallen zal je premie gaan stijgen zodra je leeftijd vordert. De reden hiervoor is dat, wanneer je ouder wordt, met meer gezondheidsproblemen te maken kunt krijgen die op hun beurt het afsluiten van een levensverzekering duurder zal maken. Het is misschien moeilijk om te besluiten om te gaan betalen voor een levensverzekering wanneer je nog maar een twintiger of een dertiger bent, maar als je je gezin en geliefden wilt beschermen, kan dit toch zeker de moeite waard zijn. Het ideale moment om een levensverzekering aan te gaan, kan juist in deze periode van je leven liggen omdat je dan nog jong en gezond bent.

Je moet je altijd bewust zijn van het feit dat je behoeften kunnen veranderen. Op het ogenblik dat je ervoor kiest om een levensverzekering af te sluiten, dan zul je je polis op jaarbasis moeten herzien en zodra er belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden in je leven is dat eveneens aan de orde. In je leven kun je te maken krijgen met uiteenlopende mijlpalen die van belang zijn voor je levensverzekering, zoals het aangaan van een huwelijk, het kopen van een nieuw huis en het krijgen van kinderen. Deze factoren zullen niet alleen de hoogte van de premie, maar ook de dekking van je levensverzekering kunnen beïnvloeden.

Levensverzekeringen bieden rust en zekerheid

Als je onlangs een levensverzekering af hebt gesloten, dan zul je waarschijnlijk ’s nachts een stuk rustiger slapen omdat je weet dat je extra bescherming hebt geregeld voor je geliefden als er onverhoopt iets vervelends met je gebeurt. Zeker als je een levensverzekering hebt weten te vinden die precies aansluit bij je persoonlijke behoeften en die van je gezin, dan zul je je geen zorgen meer hoeven maken over het leven van je dierbaren na je overlijden. Ze zullen immers niet op een houtje hoeven bijten of opeens een extreem sober leven moeten gaan leiden omdat de inkomsten, die je binnenbracht, volledig weg zijn gevallen. Een goede levensverzekering zal een dergelijk hiaat immers goed op weten te vullen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20