In bepaalde gevallen kun je wat extra financiële speelruimte nodig hebben. In een dergelijke situatie kun je aan extra geld komen door een lening of krediet af te sluiten. Je leent dan een bepaalde geldsom die tegen een zekere rente, en binnen een afgesproken looptijd, weer terugbetaalt. Er zijn een heleboel financiële instellingen waar je een lening of krediet aan kunt vragen. Bij verschillende kredietaanbieders kunnen de voorwaarden en de rente echter sterk uiteenlopen.
Aandachtspunten bij het afsluiten van een lening?
Als je een lening af wilt sluiten dan dien je rekening te houden met een heleboel zaken, zoals:
- rente,
- leenvoorwaarden,
- de looptijd van de lening,
- je leeftijd,
- het leendoel,
- je draagkracht.
Al deze aspecten samen kunnen maandlasten sterk beïnvloeden, maar ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de (vervroegde) beëindiging van een lening.
Leningen en kredietverstrekkers met elkaar vergelijken
Aan de hand van de bovengenoemde aspecten kun je verschillende leenvormen en ook kredietverstrekkers met elkaar vergelijken. Op die manier kun je de meest geschikte lening voor je persoonlijke situatie vinden. Zomaar een één lening noemen die het voordeligst is, is dus niet mogelijk. De leenvoorwaarden laten immers sterke onderlinge verschillen zien en bovendien is de rente in de loop van de tijd onderhevig aan veranderingen.
Verder spelen een aantal andere aspecten ook een rol bij de bepaling van de meest geschikte lening, zoals:
- je woonsituatie,
- je vaste inkomen.
Dergelijke factoren zijn namelijk medebepalend voor de hoogte van het leenbedrag en de rente die je betaalt. Zelfs per leensom zul je verschillen waar kunnen nemen ten aanzien van de afbetalingsbedragen. Je kunt dus alleen een goede vergelijking maken, gebaseerd op de rente, als je een vast leenbedrag neemt.
Vergelijking van de rente
De rente die je moet betalen over een lening kan van jaar tot jaar verschillen. Niet elk jaar zul je dus bij dezelfde kredietverstrekker de meest voordelige lening vinden voor je persoonlijke situatie. Vrijwel altijd wordt de rente telkens voor een jaar vastgesteld en wordt medebepaald door de jaarlijkse inflatie. Of een lening een vaste- of variabele rente hanteert, is terug te vinden in de leenvoorwaarden van een bepaalde lening. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de rente tussentijds kan veranderen, dus meer dan één keer in het jaar. Alleen wanneer de rente voor een jaar vaststaat dan kan de kredietverstrekker deze tussentijds niet veranderen en ben je dus verzekerd van een vast maandelijks termijnbedrag.
De voordeligste kredietaanbieder kan telkens anders zijn
Leenvoorwaarden kunnen invloed hebben op welke kredietverstrekker het meest voordelig is, deze kunnen immers ook de rente inhouden. Zodra de rente wijzigt, kan dus ook de voordeligste kredietverstrekker veranderen. De periode waarin de rente begint is dus van cruciaal belang bij het vergelijken van leningen.
Bereken je maximale leensom en afbetalingscapaciteit
In de regel zal een kredietverstrekker al een maximale leensom aangeven dat je op basis van je inkomen maandelijks af kunt lossen. Toch doe je er verstandig aan om ook zelf een berekening te maken. Je hebt zelf namelijk een exact beeld van je maandelijkse inkomsten, vaste- en variabele uitgaven. De maandelijkse afbetalingstermijn dien je uiteraard elke maand weer te kunnen betalen. Door meer geld te lenen dan je in de praktijk kunt aflossen kun je jezelf erg diep in de financiële problemen brengen. Deze problemen zijn bovendien erg lastig om weer vanaf te komen waardoor je achteraf veel spijt kunt hebben dat je ooit geld hebt geleend.
Een lening kost geld
Als je geld gaat lenen dan dien je altijd rekening te houden met het feit dat je meer terugbetaald dan je eigenlijk leent. Zomaar geld lenen zonder dat je een goed leendoel hebt en zonder dat je je weet wat je elke maand aan lasten moet rekenen voor een bepaalde lening is absoluut niet aan te raden. Ook als je twijfelt over je terugbetalingcapaciteit kun je beter direct volledig van het afsluiten van een lening afzien.