Een kliklijn in scholen: de extreme radicalisering van de AfD

In Hamburg opent het AfD een online kliklijn waar leerlingen anoniem leerkrachten kunnen aangeven die negatief over de partij praten.

In de Duitse deelstaat Beieren worden zondag verkiezingen gehouden. Volgens de laatste peilingen dreigt een bloedbad voor de CSU, de Beierse zusterpartij van Angela Merkels CDU. Die zou in vergelijking met 2013 ruim 15% van haar kiezers kwijtspelen. Ook coalitiepartner SPD zou wel eens onder de 10% kunnen tuimelen, wat de druk op de federale coalitie in Berlijn enkel verder zal doen toenemen. 

Verwacht wordt dat aan de linkerkant van het politieke spectrum de Groenen als grootste partij uit de bus komen met om en bij de 18% van de stemmen. De anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) zou haar recent verworven status van derde partij van het land ook in Beieren bevestigen en bij haar eerste deelname 14% van de stemmen binnenhalen.

De extreme radicalisering van het AfD

Maar meest verontrustend in dat verband is de extreme radicalisering van die partij. Ooit een anti-europartij geleid door Duitse intellectuelen, werd de AFD ten tijde van de migrantencrisis tijdelijk overgenomen door populisten om uiteindelijk te worden omgevormd tot een ouderwets rechts-extremistische partij, die één zaak gemeen heeft met alle extreem-rechtse partijen in het buitenland: de afkeer van  immigratie.

De bruine recepten van het AfD

Dat de AfD graag naar bruine recepten grijpt mag blijken uit de oprichting van een internetportaal waar kinderen anoniem anti-AfD-leerkrachten kunnen verklikken, een methode die gebruikt werd ten tijde van de nazi’s. 

De AfD ziet zichzelf als slachtoffer en zegt met de kliklijn de vermeende politieke indoctrinatie door de overheid in scholen tegen te willen gaan.

De Duitse politiek heeft altijd vermeden de vergelijking te maken tussen de AfD en de methodes die ten tijde van het fascisme werden ingevoerd. Maar wie de AfD als een populistische partij voorstelt dwaalt. Deze partij verschilt in dat opzicht dan ook van partijen als de Lega in Italië of het Rassemblement National, het voormalige Front National, van Marine le Pen. Politieke waarnemers beginnen in het AfD dan ook een moderne nazi-partij te zien.

De les van Chemnitz

Dat werd duidelijk tijdens de rellen die in september in de stad Chemnitz plaatsvonden. Enkel de AfD profiteerde van die  rellen. Niet enkel werd de AfD als belangrijkste organiserende partij gezien. Ook de leiders van de beweging werden in de protesten gesignaleerd. Onder de gescandeerde leuzen: “Oog om oog, tand om tand”, “Wir sind das Volk”, “Lügenpresse” en “National Sozialismus! Jetzt! Jetzt! Jetzt!”.

Volgens de Frankfurter Allgemeine kan de partij op legaal vlak weinig worden verweten omdat alles wat ze doet netjes binnen de perimeters van de wet blijft.  Minister van Justitie Barley (SPD) heeft het dan wel over ‘georganiseerd verraad zoals dat in dictaturen bestaat”, maar de regering staat zo ongeveer machteloos.

In de staat Baden-Württemberg zou de AfD nog een stap verder gaan, door de lijst met de leraars die door leerlingen worden aangegeven, te publiceren. Omdat de regering weinig doen kan, hopen de leraars zich op privacy-wetten te kunnen beroepen om zich te verdedigen.

Meer