‘Een derde van Covid-overlevenden lijdt aan neurologische of mentale aandoeningen’

Wetenschappers analyseerden de gezondheidsdossiers van 236.379 Covid-19-patiënten, voornamelijk uit de Verenigde Staten, en ontdekten dat bij 34 procent van hen binnen zes maanden een neurologische of psychiatrische aandoening was vastgesteld. De nieuwe bevindingen werden gepubliceerd in een studie in het tijdschrift Lancet Psychiatry.

De stoornissen zouden significant vaker voorkomen bij Covid-19 patiënten dan in vergelijkingsgroepen van mensen die herstelden van griep of andere respiratoire infecties in dezelfde tijdsperiode.

Biologische of psychologische mechanismen

Volgens deskundigen zijn de bevindingen zorgwekkend. De wijdverspreide diagnose van hersen- of psychiatrische stoornissen suggereert dat de pandemie zou kunnen leiden tot een golf van mentale en neurologische problemen, zeiden wetenschappers.

Angststoornissen, met 17 procent, en stemmingsstoornissen, met 14 procent, kwamen het meest voor. Deze diagnoses leken niet gerelateerd te zijn aan hoe mild of ernstig de Covid-19-infectie van de patiënt was geweest.

Paul Harrison, een professor in de psychiatrie aan de Universiteit van Oxford, die de studie mede leidde, zegt dat de individuele risico’s klein zijn. ‘Maar het effect op de hele populatie kan aanzienlijk zijn.’

Max Taquet, ook een psychiater uit Oxford die samenwerkte met Harrison, vindt dat er dringend onderzoek nodig is om betrokken biologische of psychologische mechanismen te identificeren ‘met het oog op het voorkomen of behandelen ervan’.

Psychiatrische stoornis

‘Dit is een zeer belangrijk document. Het bevestigt zonder enige twijfel dat Covid-19 de hersenen en de geest in gelijke mate aantast’, zei Simon Wessely, voorzitter van de afdeling psychiatrie aan het King’s College in Londen.

Gezondheidsdeskundigen maken zich steeds meer zorgen over het bewijs dat Covid-19-overlevenden een hoger risico lopen op hersenaandoeningen en geestelijke gezondheidsproblemen.

Dezelfde onderzoekers ontdekten vorig jaar al dat bij 20 procent van de Covid-19-overlevenden binnen drie maanden een psychiatrische stoornis werd vastgesteld.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20