Een auto huren door je gezicht te scannen? Het kan…

Autoverhuurder Hertz heeft een samenwerking opgezet met Clear, ontwikkelaar van biometrische screening-kiosken voor onder meer luchthavens. De collaboratie moet het klanten van Hertz mogelijk maken om de procedures voor de huur van een auto gevoelig te vereenvoudigen. De nieuwe service maakte zijn debuut Airport Hartsfield-Jackson International in Atlanta, maar zal volgend jaar naar een veertigtal andere filialen van Hertz worden uitgebreid.

Onder meer zal de dienst worden aangeboden op JFK Airport in New York, San Francisco International Airport en Los Angeles International Airport.

Primeur

“De biometrische technologie heeft de voorbije vijftig jaar een duidelijke ontwikkeling gekend,” aldus het persbureau Associated Press. “Toepassingen konden eerst bij overheidsdiensten worden teruggevonden, maar zijn sindsdien naar banken en luchthavens, maar zelfs naar stadions en smartphones uitgebreid.”

Hertz is de eerste autoverhuurder die de technologie in zijn services introduceert. Door de samenwerking met Clear kunnen de klanten van het loyaliteitsprogramma Hertz Gold Plus Rewards op de luchthaven het gereserveerde voertuig ophalen zonder zich eerst aan de balie van de autoverhuurder te moeten melden.

“Aan de uitgang controleert een installatie van Clear, uitgerust met camera’s en touchscreens, het gezicht of de vingerafdrukken van de chauffeur,” getuigt Associated Press. “Wanneer die gegevens overeenstemmen met de informatie die Hertz heeft verstrekt, worden de poorten geopend.”

Hertz heeft op elke locatie minstens één rijbaan voor leden van Clear gereserveerd. Op elke locatie van Hertz is het trouwens ook mogelijk om zich bij Clear in te schrijven. 

Clear wijst er daarbij op dat voor de allereerste keer een identiteitscontrole gebeurt op basis van de vorm van het gezicht. De camera’s kunnen volgens Caryn Seidman-Becker, chief executive van Clear, zelfs kleine verschillen in de gelaatstrekken herkennen.

Veiligheid

Hertz maakte niet bekend hoeveel in het project werd geïnvesteerd. Wel benadrukte Kathy Marinello, chief executive van Hertz, dat het bedrijf de investering zal terugverdienen omdat meer klanten zullen worden aangetrokken en ook de frequentie van het gebruik zal worden opgevoerd.

“De nieuwe toepassing kadert in de strategie van Hertz om de toekomst van de huurauto, ondanks de opkomst van zelfrijdende wagens, veilig te stellen,” aldus Associated Press. “Onder meer wordt in Israël met Volvo samengewerkt in een aantal projecten rond autonome vervoersoplossingen.”

Amil Jain, professor biometrie aan de Michigan State University, wijst erop dat de technologie moeilijkheden zou kunnen ondervinden van een slechte verlichting en het gebruik van make-up of sjaals. “Wanneer biometrie niet goed wordt georganiseerd, dreigt men klanten weg te jagen,” waarschuwt hij. “Wanneer de technologie daarentegen goed wordt gebruikt, kan een service worden aangeboden die een hoger veiligheidsniveau kan garanderen dan manuele controles.”

Anderzijds denkt Jain niet dat de klanten zich over de gezichtsscans veel zorgen hoeven te maken. Hij wijst er daarbij op dat miljoenen mensen hun portret al op Facebook en andere platformen hebben gedeeld.

Justin Brookman, directeur van de belangenorganisatie Consumer Reports, zegt wel dat er rekening moet worden gehouden met een gevaar voor mogelijke lekken. Seidman-Becker benadrukte daarbij echter dat Clear de verkregen gegevens niet zal verkopen of delen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20