Kwart miljoen klanten Lyft ruilden auto definitief in voor alternatieve taxi

De chauffeurs van de alternatieve taxidienst Lyft hebben het voorbije jaar 375,5 miljoen ritten geregistreerd. Dat betekende een stijging met 130 procent tegenover het jaar voordien.

Dat heeft het bedrijf in een rapport over de economische impact van zijn activiteiten bekendgemaakt. Het bedrijf merkt verder op dat in totaal 23 miljoen individuele reizigers werden vervoerd. Ook dat vertegenwoordigde een toename met 92 procent. Daarnaast werd ook het medewerkersbestand sterk uitgebreid. Er wordt immers gewag gemaakt van een stijging met 100 procent tot 1,4 miljoen chauffeurs. Lyt wijst er echter ook op dat bijna een kwart miljoen klanten dankzij de diensten van Lyft van het autobezit is afgestapt.

Economie

De activiteiten van het platform hebben volgens Lyft dan ook een belangrijke impact op de percepties rond mobiliteit en autobezit. Daarbij werd vastgesteld dat 50 procent van de klanten door de diensten van Lyft minder gebruik heeft gemaakt van de persoonlijke wagen. Bovendien bleek 25 procent het bezit van een eigen auto minder belangrijk te vinden. Tegelijkertijd kon volgens het rapport worden vastgesteld dat het publiek steeds positiever reageert op het concept van de autonome mobiliteit. Inmiddels zou immers 83 procent van de passagiers bereid zijn om zich door een zelfrijdende taxi te laten vervoeren. Lyft benadrukte verder nog dat aan de chauffeurs het voorbije jaar een totale vergoeding van 3,6 miljard dollar werd uitgekeerd. Dat betekende een stijging met 140 procent tegenover het jaar voordien. Ook de fooien liepen met 120 procent op tot 240 miljoen dollar. Daarnaast wordt opgemerkt dat de passagiers in de lokale economie nog eens een extra bedrag van 2 miljard dollar hebben uitgegeven. Tevens kon worden vastgesteld dat 3,7 miljoen dollar aan donaties, afkomstig van afgeronde facturen, werd geschonken. De cijfers tonen volgens Lyft dan ook aan dat zijn diensten de mobiliteit versterken en de verkeersdruk kunnen doen afnemen. Tegelijkertijd wordt naar eigen zeggen ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de lokale economie. (mah)