Energieprijzen in Duitsland jagen bedrijven weg

Energieprijzen in Duitsland jagen bedrijven weg
De Duitse minister van Economie en Klimaat Robert Habeck – Sean Gallup/Getty Images

Hoewel de energieprijzen aanzienlijk zijn gedaald sinds de piek van vorige zomer, blijft de economische storm woeden in Duitsland, de grootste economie van Europa.

De essentie: Een groot aantal bedrijven zijn van plan om te verhuizen naar andere landen, door de Duitse energiesituatie. Dat zei Siegfried Russwurm, hoofd van de Duitse Industriefederatie BDI, aldus verschillende internationale media.

  • “Veel familiebedrijven … hebben zeer operationele plannen om te verhuizen”, zei Russwurm. Dat komt door de steeds moeilijkere omstandigheden om zaken te doen in Duitsland, voornamelijk door de hogere energieprijzen, maar ook door de complexiteit van de Duitse bureaucratie.
  • Ook de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), zei eerder deze week dat “de materiaalindustrieën onder druk staan als gevolg van de hoge energieprijzen.” 
  • Duitsland is harder dan andere landen getroffen door de oorlog in Oekraïne, omdat het land meer dan de helft van zijn aardgas importeerde uit Rusland. Hoewel het maatregelen nam om het goedje uit andere landen te importeren, bijvoorbeeld door in sneltempo infrastructuur voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) te bouwen, heeft de economie van Duitsland klappen geïncasseerd. Sinds mei bevindt het land zich zelfs officieel in een recessie.
  • Uit een enquête die eerder dit jaar door de Duitse Kamer van Koophandel werd afgenomen, blijkt dat bedrijven de energieprijzen nog altijd als een groot obstakel beschouwen. 65 procent van de 21.000 bedrijven die werden ondervraagd gaven aan dat de energieprijzen het grootste risico zijn om zaken te doen in het land. Vorig jaar was dat zelfs 72 procent.

Maatregelen

En nu: Duitsland nam een aantal maatregelen om bedrijven te beschermen tegen hoge energieprijzen.

  • In mei kondigde de regering aan dat die zo’n 4,4 miljard euro aan subsidies wil vrijmaken om bedrijven te beschermen die met hoge energiekosten te kampen hebben. 
  • Dat moet bedrijven niet enkel ontmoedigen om het land te verlaten, maar moet hen ook helpen om over te stappen naar fossielvrije energie. Indien de subsidies worden goedgekeurd, kunnen bedrijven er tot 2030 gebruik van maken.
  • Volgens Habeck zal de maatregel ervoor zorgen dat de prijs van elektriciteit geplafonneerd zal worden op 6 cent per kilowattuur (kWh). De subsidies zullen 80 procent van de consumptie van industriële bedrijven dekken. 
  • Het Duitse ministerie van Financiën is echter geen voorstander van het plan. “Er zijn geen fondsen beschikbaar voor dit project”, liet een woordvoerder van het ministerie begin mei weten. De subsidies zouden tussen 25 en 30 miljard euro kosten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00