Het natte en winderige noorden van Duitsland heeft lange tijd de economische aantrekkingskracht van het industriële zuiden gemist, maar de duurzame transitie en de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne zorgt voor een duidelijke verschuiving van die balans. Dat blijkt uit een rapport van analisten van het persbureau Reuters.
“De Duitse economie doet aanzienlijke inspanningen om zijn afhankelijkheid van Russische gasleveringen af te bouwen”, voeren de analisten aan. “In die inspanningen zal de Duitse noordkust een centrale rol vervullen.”
Hernieuwbare energie
De noordelijke regio’s van Duitsland zullen immers het centrum worden van de bijkomende hernieuwbare energie die het land wil installeren en zal ook de import van buitenlandse gasvoorraden, die op korte termijn kernenergie en de vervuilende steenkool als brandstof moeten vervangen, voor zijn rekening nemen.”
Binnen enkele maanden zullen er voor de Duitse Noordzeekust twee drijvende terminals voor de import van vloeibaar aardgas operationeel worden. De noordelijke deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern produceren bovendien al de helft van de 64 gigawatt (GW) aan windenergie die Duitsland op dit ogenblik, grotendeels onshore, genereert.
Maar deze kuststaten zullen hun impact op de nationale economie in de toekomst nog opvoeren, aangezien Duitsland tegen het einde van volgend decennium een capaciteit van 70 gigawatt aan offshore windenergie wil hebben uitgebouwd. De Duitse windenergieparken op zee kunnen momenteel 7,7 gigawatt leveren.
De zuidelijke Duitse regio’s hebben na de Tweede Wereldoorlog de economische heropleving van het land gedragen. Dit gebied is de thuisbasis van industriële grootmachten zoals BMW en Siemens (Beieren) en Mercedes-Benz (Baden-Württemberg). Maar deze gebieden worden nu met een economische rivaal in het noorden van het land geconfronteerd.
De nieuwe ontwikkelingen zorgen voor een verschuiving in de traditionele Duitse economische verhoudingen, waar lange tijd een sterke tegenstelling moest worden vastgesteld tussen de rijke westelijke gebieden en de armere regio’s in het oosten van het land, die vroeger de communistische Duitse Democratische Republiek (DDR) vormden.
“Er is een enorme, stille machtsstrijd gaande tussen noord en zuid”, wordt momenteel in Duitsland aangevoerd. “Het noorden wint daarbij duidelijk aan kracht. Tesla opende in maart een fabriek in de noordelijke deelstaat Brandenburg, terwijl Volkswagen in Nedersaksen een nieuwe gigafabriek bouwt om zijn elektrische wagens met batterijen uit te rusten.
Eveneens in Nedersaksen wil het Belgische bedrijf Tree Energy Solutions (TES) een fabriek bouwen voor de productie van waterstof, waarbij op offshore windenergie beroep zal worden gedaan.”
Welvaart
Hoewel de meest welvarende districten van Duitsland zich nog altijd in het zuiden van het land bevinden, blijkt uit een rapport van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) dat de snelst ontwikkelende gebieden in het noorden en westen van het grondgebied zijn gelegen.
“Na decennia met een dominantie door achtereenvolgens het westen en het zuiden van het land, komt nu het noorden op gang”, zeggen de analisten.
Opgemerkt wordt dat de energiecrisis kan bijdragen om die balans verder in het voordeel van het noorden te laten overhellen. “Duitsland moet al meer hoogspanningslijnen tussen het noorden en het zuiden van het land bouwen”, zeggen de analisten. “Dat is een vereiste die steeds dringender zal worden naarmate er meer hernieuwbare energie in het noorden wordt opgewekt.”
Markus Söder, premier van de zuidelijke deelstaat Beieren, heeft al herhaaldelijk aangevoerd dat de Duitse federale regering onvoldoende doet om de Beierse economie te beschermen. Hij heeft opgeroepen om de laatste drie kerncentrales van Duitsland draaiende te houden om ervoor te zorgen dat de industrie niet zou lijden.
De Duitse federale regering voert echter aan dat Söder te traag is geweest met de ontwikkeling van windenergie in zijn eigen deelstaat.
(as)