Drijvende dieselgeneratoren moeten Duitsland door een koude winter helpen

Duitsland maakte eerder al bekend om mogelijke tekorten in elektriciteitsleveringen op te zullen vangen door de inzet vijf drijvende gascentrales. Indien het land echter met uitzonderlijke omstandigheden zou worden geconfronteerd, blijkt de Duitse regering nu echter eventueel ook drijvende dieselgeneratoren te willen inschakelen.

De beheerders van het Duitse elektriciteitsnet hebben de resultaten van hun stresstesten voor de volgende winter bekendgemaakt. Maar ondanks waarschuwingen voor mogelijke stroomonderbrekingen van meerdere uren, bevestigde Robert Habeck, de Duitse minister van Economie en Klimaatactie, dat de geplande uitfasering van kernenergie in het land tegen het einde van dit jaar doorgaat.

Evenwichtsoefening

De nucleaire exit van Duitsland zal alleen worden opgeschort door een tijdelijke reserve van twee energiecentrales, die indien nodig opnieuw kunnen worden geactiveerd om de stabiliteit van het elektriciteitsnet in het zuiden van het land te waarborgen.

In het noorden is het volgens de minister niet nodig om de sluiting van de laatste operationele kerncentrale uit te stellen. “In het noorden van het land kunnen bij eventuele problemen op korte termijn zogenaamde stroomschepen (power barges) worden ingezet”, merken woordvoerders van het ministerie op.

Het stabiel houden van een elektriciteitsnet vormt een constante evenwichtsoefening. Maar Duitsland loopt daarbij al jaren achterop met de noodzakelijke netuitbreiding. “Dat probleem heeft zich vooral in het zuiden van het land gemanifesteerd”, beklemtoont Habeck. 

De kloof tussen de energieproductie in het noorden en het zuiden van het land is opvallend. In het zuiden, waar de vraag het grootst is, zijn er volop centrales op kernenergie en gas. In het noorden, waar de behoefte beduidend lager ligt, wordt de elektriciteitsproductie gedomineerd door windenergie.

Hoogspanningslijnen

De doorvoer van windenergie van het noorden naar het zuiden van het land is al lange tijd in Duitsland een probleem. In zuidelijke regio’s heerst immers een grotere oppositie tegen de aanleg van nieuwe hoogspanningslijnen aan te leggen.

Indien er tekorten dreigen, dient Duitsland dan ook mogelijk zijn twee resterende kerncentrales in het zuiden van het land opnieuw op te starten. In het noorden is dat niet noodzakelijk en zal de uitstap uit kernenergie niet worden uitgesteld.

Om eventuele problemen in het noorden op te vangen, zal volgens de Duitse overheid dan ook op stroomschepen beroep worden gedaan. De eerste power barges werden negentig jaar geleden voorgesteld. Daarbij werd een bestaand schip tot een drijvende elektriciteitscentrale omgebouwd.

Bedoeling was om die centrale aan te meren in regio’s die door een elektriciteitsstoring werden getroffen. Dat concept blijft ook vandaag nog bestaan. Tijdens het laatste decennium van de voorbije eeuw werden de power barges een populaire manier om ontwikkelingslanden van elektriciteit te voorzien.

“Olierijke landen zoals Venezuela waren in staat om een ​​power barge te leasen en te bevoorraden met voorraden uit de eigen olieproductie”, merkt het Turkse bedrijf Karpowership, een van de belangrijkste verhuurders van power barges in de wereld, op. “Daardoor krijgt het land toegang tot een snelle, betaalbare en betrouwbare bron van elektriciteit.”

Beperkte vloot

Het wereldwijde aanbod stroomschepen blijft echter beperkt. Momenteel zouden er wereldwijd ongeveer 75 power barges actief zijn. Karpowership beschikt over een vloot van meer dan dertig schepen. Het Amerikaanse bedrijf Power Barge beschikt over 22 schepen op diesel en nog eens 25 exemplaren op gas.

Het grootste gedeelte van die vloot is momenteel in ontwikkelingslanden – zoals Cuba, Senegal of Indonesië – gestationeerd. De Duitse regering heeft tot nu toe nog niet aangegeven op welke stroomschepen in een noodgeval beroep zou worden gedaan.

Meer