Wordt koffie onbetaalbaar? Europees statistiekbureau zegt dat prijsstijging ervoor kan zorgen dat het weldra “bijna een luxeproduct” wordt

Door de wereldwijde economische malaise begint nu ook de prijs van een kop koffie traag maar zeker omhoog te kruipen. Volgens het Europese statistiekbureau bestaat zelfs de kans dat het zwarte goedje binnenkort “bijna een luxeproduct” wordt.

De inflatie houdt lelijk huis op de Europese markt. In september stegen de consumentenprijzen in de eurozone met 10 procent tegenover dezelfde maand in 2021. Dat is weeral een nieuw record tegenover de maand ervoor, toen de inflatie nog 9,1 procent bedroeg. Daardoor begint ook een kopje koffie nu stilaan duurder te worden.

Volgens data die donderdag door Eurostat, het Europese statistiekbureau, werden gepubliceerd, stijgt de prijs van koffie en gerelateerde producten zelfs sneller dan de meeste andere consumentenproducten. In augustus zou de prijs van koffie immers met 16,9 procent zijn gestegen tegenover een jaar geleden. Vorig jaar bedroeg de koffie-inflatie slechts 0,5 procent. 

Melk en suiker nog duurder

Maar niet enkel de prijs van het zwarte goedje zelf ging omhoog. Ook de kosten van melk en suiker, voor veel mensen essentiële ingrediënten voor hun kop koffie, stegen het voorbije jaar fors. 

De prijs voor verse volle melk in de eurozone steeg op een jaar met 24,3 procent. Magere melk doet het niet veel beter. Daar kon op jaarbasis een stijging van 22,2 procent worden opgetekend. 

Maar suiker spant de kroon als het aankomt op prijsstijgingen. De prijs daarvan steeg van augustus 2021 tot dezelfde maand dit jaar met maar liefst 33,4 procent. Vorig jaar was de prijs van suiker met slechts 0,8 procent toegenomen tegenover het jaar 2020.

Deze landen doen het slecht

Volgens het statistiekbureau zijn de prijzen voor alle vier producten in alle EU-lidstaten gedaald, behalve in Malta, waar magere melk niet duurder werd.

Doorheen de hele EU doet suiker het het slechtst: de landen die de grootste prijsstijgingen zien, zijn Letland (+58,3 procent), Estland (+81,2 procent) en Polen, waar de prijs van suiker maar liefst met 109,2 procent de lucht inschoot. In België valt de stijging nog mee: suiker is bij ons nu zo’n 9,7 procent duurder dan een jaar terug, lager dan het inflatiecijfer van 11,27 procent.

Koffie zelf doet het in sommige landen ook behoorlijk slecht. In Zweden kost een kopje nu 36,7 procent meer en in Finland steeg de prijs zelfs met 43,6 procent. In België betaal je voor het goedje 17,4 procent meer dan in augustus 2021, een lichte daling tegenover de maand juli, toen de jaarlijkse prijsstijging 18,4 procent bedroeg. 

(jvdh)

Meer