“Hoge inflatie in de VS en de eurozone is al voorbij”

De Belgische econoom Jan Eeckhout deelde op Twitter waarom hij gelooft dat de hoge inflatie in feite al achter de rug is. 

Waarom is dit belangrijk?

Vorig jaar jaagde het inflatiespook economen de stuipen op het lijf. In de Europese Unie bedroeg het inflatiecijfer tijdens de piek in het najaar bijvoorbeeld meer dan 11 procent, terwijl in de eurozone pieken boven de 10 procent werden bereikt. Daardoor namen centrale banken maatregelen om het bloeden te stelpen, maar daardoor loert mogelijk een recessie om de hoek.

De essentie: Eeckhout meende maandag in een draadje op Twitter dat de manier waarop die gemeten wordt, verhult dat de hoge inflatie al grotendeels achter de rug is.

  • “Een deel van de hoge inflatieperceptie van vandaag is de manier waarop wordt gemeten: de onmiddellijke inflatie in december (in de VS, red.) bedraagt 2 procent in plaats van de conventionele maatstaf van 6,5 procent”, laat de econoom weten.
  • Om te verklaren waarom de conventionele inflatie nog altijd zo hoog is, kaart
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer