Deutsche Bank: ‘Belast thuiswerkers en verdeel opbrengst onder lagere inkomens’

De werknemers die tijdens een lockdown van thuis uit kunnen blijven werken, moeten extra belast worden voor dat privilege. Dat geld kan dan gebruikt worden om de inkomens die harder getroffen werden door de lockdowns, aan te spekken. Dat stellen de economisten van Deutsche Bank voor in een nieuwe analyse. 

Voor elke dag dat een personeelslid ervoor kiest om thuis te werken, wordt hij of zij belast met een WFH-belasting van 5 procent, zo is hun voorstel. WFH staat voor Working From Home. Zo’n belasting zou volgens deeconomisten in Duitsland 20 miljard euro opbrengen en bijna 8 miljard euro (omgerekend) in het Verenigd Koninkrijk. Die opbrengsten moeten dan gaan naar inkomenssteun voor werknemers die lang in tijdelijke werkloosheidsprogramma’s zaten, of hun job kwijt zijn, omdat thuiswerk geen optie was. 

Telewerkers besparen kosten

Het argument voor deze ‘telewerktaks’ is dat thuiswerkers geld besparen omdat ze niet hoeven te pendelen, minder werkkledij hoeven te kopen, en minder uit huis lunchen. Bovendien zijn er miljoenen meer werknemers die niet thuis kunnen werken, zoals verpleegsters en fabrieksarbeiders, stelt Deutsche.

‘Thuiswerkers dragen minder bij aan de infrastructuur van onze economie, en genieten toch nog van diens voordelen. Dat is een groot economisch probleem’, zegt Luke Templeman, economisch strateeg bij Deutsche Bank. Toch zal van thuis uit werken deel uitmaken van ‘het nieuwe normaal’, volgens het voorstel van de financiële instelling. 

‘Het virus heeft voordelen opgeleverd voor degenen die hun werk virtueel kunnen doen, en heeft het levensonderhoud of de gezondheid bedreigd van degenen die dat niet kunnen. We hebben al jaren een belasting op thuiswerkers nodig, Covid-19 drukt ons gewoon met de neus op de feiten’, aldus Templeman.

Als alternatief suggereert het rapport dat de belasting kan worden betaald door werkgevers die hun personeel geen vaste werkplek bieden.

Lees ook:

Meer