Ecologische voetafdruk van videogames mag niet worden onderschat

Het videogame Grand Theft Auto (GTA) is verantwoordelijk voor de uitstoot van ongeveer 57,8 miljard kilogram koolstofdioxide. Dat blijkt uit berekeningen van het platform Carbon-Cutting Consoles, gebaseerd op een analyse van het speelgedrag van 2.000 gamers en het energieverbruik achter populaire videogames.

Grand Theft Auto, dat vijfentwintig jaar geleden werd gelanceerd, heeft volgens de onderzoekers tussen de videogames de grootste impact op het leefmilieu. De totale verkoop van het game is inmiddels opgelopen tot meer dan 380 miljoen exemplaren.

Downloads

“De consumptie aan energie die met elke digitale download gepaard gaat, veroorzaakt een uitstoot van 0,017 kilogram koolstofdioxide”, merken de onderzoekers op. “Dit betekent dat alleen de installatie van het game door de gebruikers tot een uitstoot van 6,5 miljoen kilogram koolstofdioxide heeft geleid.”

Daarbij wordt echter geen rekening gehouden met de materialen en energie die nodig zijn om de fysieke kopieën van het game vervaardigen. De fabricage van de aluminium drager van het game, samen met zijn plastic behuizing en de gedrukte cover, zorgt voor een uitstoot van 0,39 kilogram per exemplaar.”

Indien de verkoop van Grand Theft Auto, gecreëerd door de studio DMA Design, exclusief op fysieke exemplaren betrekking zou hebben, zou met een emissie van 148,2 miljoen kilogram koolstofdioxide rekening moeten worden gehouden. 

“Men moet echter beseffen dat niet alleen de productie en de installatie van de games een impact hebben op het leefmilieu”, voeren de onderzoekers nog aan. “Er moet ook rekening worden gehouden met het spelgedrag van de gamers. Ook daarbij wordt energie verbruikt.”

“De games kunnen op verschillende consoles worden gespeeld. Elk van die platformen heeft een eigen uitstoot, maar wanneer naar het gemiddelde van alle consoles wordt gekeken, komt men per uur speeltijd aan een uitstoot van 0,24 kilogram koolstofdioxide.

Berekend werd dat een gamer gemiddeld in totaal 152 uur speeltijd aan de producten van Grand Theft Auto besteedt. Dat zou volgens het rapport gepaard gaan met een uitstoot van 3,6 kilogram  koolstofdioxide. Met een verkoop van 380 miljoen verkochte exemplaren zou de spelactiviteit dan ook de uitstoot van 57,760 miljoen ton koolstofdioxide veroorzaken.

“Op die manier komen de productie, de aankoop en het gebruik van het game samen aan een uitstoot van ruim 57,766 miljoen ton koolstofdioxide”, wordt in het rapport opgemerkt. “Dat komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van 7,3 miljoen huishoudens.”

Stress

De onderzoekers berekenden nog dat bij de individuele games Grand Theft Auto V met een uitstoot van 5,4 miljard kilogram koolstofdioxide de grootste ecologische voetafdruk heeft, gevolgd door GTA: San Andreas (839 miljoen kilogram) en Grand Theft Auto I (735,5 miljoen kilogram).

Uit het onderzoek bleek verder nog dat de oplopende energietarieven 9 procent van de spelers zou kunnen aanzetten om met het gamen te stoppen. Bovendien gaf 21 procent uit besparings-overwegingen hun speeltijd al aanzienlijk te hebben ingekort.

Anderzijds erkende 15 procent van de ondervraagden op uitgaven in andere activiteiten of aankopen te hebben bezuinigd om hun spelactiviteit ongewijzigd verder op peil te kunnen houden. Tegelijkertijd bleek dat 46 procent van de ondervraagden niet geneigd was om zijn hobby op te geven.

Een aanzienlijke groep merkte daarbij op dat videogames een uitstekend instrument zijn om stress te verwerken. Bovendien wordt gamen door velen gezien als een middel om met vrienden samen te kunnen zijn. Tevens bleek dat 64 procent van de ondervraagden geen idee had over de financiële kosten van hun gamegedrag.

Meer