Ecolabel op restaurantmenu stimuleert milieuvriendelijke keuzes

Het toevoegen van ecolabels aan menu’s van restaurants kan ervoor zorgen dat consumenten daadwerkelijk keuzes maken die op het leefmilieu een minder negatieve impact hebben. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Bristol in Engeland, gebaseerd op een enquête bij 1.399 restaurantbezoekers.

De onderzoekers ontdekten dat het aanbrengen van ecologische evaluaties naast de gerechten op een menu ertoe leidde dat consumenten aanzienlijk vaker voor duurzamere opties opteerden.

Vegetarisch

“De proefpersonen kregen de keuze uit drie burrito-gerechten”, verduidelijkt onderzoeksleider Katie De-loyde, psychologe aan de University of Bristol. “De drie gerechten – die een keuze tussen rundvlees, kip of een vegetarische variant mogelijk maakte – werden aan dezelfde prijs aangeboden. “

“Elke variant kreeg echter een verschillend ecolabel, waarbij op een kleurencode – zoals bij verkeerslichten – beroep werd gedaan. De vegetarische burrito werd met een groen label aangeduid en werd daarmee als de meest duurzame optie aanbevolen. De optie met rundvlees kreeg daarentegen een rode kleur – als de meest belastende optie voor het leefmilieu – toegewezen.”

“In vergelijking met een traditioneel menu zonder ecolabels, bleken de kleurencodes ervoor te zorgen dat de vegetarische optie 5 procent meer bestellingen liet noteren”, voert De-loyde aan. “Bovendien kon worden vastgesteld dat de keuze voor de variant met rundvlees met 17 procent terugviel.”

“Daarnaast kon echter ook – toch wel enigszins verrassend – worden opgemerkt dat de consumenten bijzonder positief op het ecolabel reageerden. Liefst 90 procent van de deelnemers aan het onderzoek bleek zich immers achter het gebruik van de ecolabels te scharen.”

“Deze resultaten van de studie suggereren dat een verplichte toevoeging van ecolabels door de autoriteiten op een aanzienlijke steun bij het publiek zou kunnen rekenen”, betoogt De-loyde. “Deze ingreep zou dan ook een instrument kunnen zijn om de consumptie van duurzame voeding te bevorderen.”

Persoonlijke waarden

De onderzoekers zeggen nog te hebben kunnen noteren dat het gebruik van het ecolabel vooral een positieve impact had op consumenten die al gemotiveerd waren om duurzaam te handelen. “Deze vaststelling suggereert dat dit type van keurmerken mensen kan helpen om voedingsbeslissingen te nemen die in overeenstemming zijn met hun persoonlijke waarden”, stipt de wetenschapster aan.

“De studie toont verder nog dat bijkomende initiatieven om bij de consumenten een groter bewustzijn over de effecten van de diverse gerechten – zoals de maatschappelijke baten van milieuvriendelijker opties – te creëren, de kans op een keuze voor de meest duurzame alternatieven nog verder opvoerde.“

“Er is eerder al benadrukt dat de consumptie van rundvlees aanzienlijk zal moeten worden beperkt indien de maatschappij haar ambities over de reductie van de emissies van broeikasgassen wil realiseren”, zeggen de wetenschappers nog.

“Hoewel verder onderzoek naar de werking van milieukeurmerken noodzakelijk is, kan het toekomstig beleid wellicht overwegen een verplicht milieukeurmerk in te voeren om de wereldwijde doelstellingen op het gebied van klimaatverandering te helpen bereiken.”

(lb)

Meer