ECB zet inflatiedoel op een “flexibele” 2 procent

De Europese Centrale Bank mikt op een inflatie van rond de twee procent. Er is wel ruimte voor een hogere inflatie indien nodig, weet persagentschap Bloomberg uit interne bronnen.

Waarom is dit belangrijk?

In het verleden mikte de centrale bank nog op een inflatie onder de twee procent. “Te vaag”, vonden verschillende Europese beleidsmakers daarover. Nu komt de ECB op de proppen met een nieuwe consensus over het inflatiebeleid. Het is de eerste keer dat de ECB dit beleid verandert in bijna 20 jaar.

De essentie: De nieuwe strategie van de ECB is een poging om het monetaire beleid bij te sturen om de inflatie tot een gewenst niveau te krijgen.

  • Het nieuwe beleid is daarnaast ook cruciaal om de economie de nodige ademruimte te geven om te herstellen van de pandemie.
  • Deel van het pakket: een flexibel opkoopprogramma van 1,85 biljoen euro aan obligaties.
  • Er wordt verwacht dat beleidsmakers na de zomer verder zullen vergaderen over de eventuele afbouw van deze obligaties.
  • De ECB wenste niet te reageren op vragen over het uitgelekte bericht.

Klimaatcrisis en arbeidsmarkt op de agenda

De exacte details volgen later: De spelregels van het nieuwe ECB-beleid worden donderdagmiddag meegedeeld.

  • Rond 1 uur ‘s middag komt het verslag officieel uit.
  • 90 minuten later zal ECB-voorzitter Christine Lagarde een persconferentie geven.

Ook op de agenda voor donderdag: Beleid rond de strijd tegen de klimaatcrisis, de wisselwerking tussen het fiscale en monetaire beleid, trends op de arbeidsmarkt en binnen globalisatie.

Lees ook:

(bzg)

Meer