Veel banken hebben de voorbije maanden de spaarrentes verlaagd. Na de jongste renteknip van de Europese Centrale Bank (ECB) is de kans groot dat die tarieven verder de dieperik zullen induiken. De rentes op de woonleningen daarentegen zijn de voorbije weken gestegen.
Key takeaways
- De ECB heeft de rente met 25 basispunten verlaagd. Dat is de zevende rentenknip sinds de zomer van 2024.
- Door de verdere versoepeling van het geldbeleid is de kans groot dat de banken binnenkort de spaarrentes opnieuw zullen verlagen.
- De hypotheekrentes zitten dan weer in de lift. Het beleid van de ECB heeft namelijk geen (rechtstreekse) impact op de langetermijnrente.
Context: De ECB heeft donderdag voor de zevende keer in minder dan een jaar tijd de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd.
- Volgens de ECB ligt het desinflatieproces goed op schema. “De inflatie is zich blijven ontwikkelen zoals we hadden verwacht en zowel de totale als de kerninflatie is in maart teruggelopen”, klinkt het.
Maar: Door de renteknip moeten de banken voortaan tevreden zijn met een vergoeding van 2,25 procent op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling. Die hebben daardoor zelf minder ruimte om hun spaarders een extraatje te geven.
- Sinds de eerste renteknip in de zomer van 2024 hebben nagenoeg alle banken al meermaals de spaartarieven gewijzigd. Zo is de gemiddelde spaarrente sindsdien gezakt van 1,7 naar 1,48 procent.
- De Ritme-Spaarrekening van vdk bank is met een rente van 2,85 procent de meest rendabele spaarrekening op de markt. Net zoals bij veel andere ‘hoogrentende’ spaarboekjes geldt er een spaarbeperking. Zo kan je maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
- Vdk bank verraste onlangs nog door de rente op de bovenstaande rekening te verhogen van 2,8 naar 2,85 procent. Daarmee klopt dat spaarboekje net de nieuwe Flow-Spaarrekening van Belfius. Die formule laat je tot 600 euro per maand sparen. In ruil krijg je spaarvergoeding van 2,8 procent.
- Vision Plus van Santander Consumer Bank is met een rente van 2,05 de meest rendabele formule zonder spaarvoorwaarden of beperkingen.
- De Ritme-Spaarrekening van vdk bank is met een rente van 2,85 procent de meest rendabele spaarrekening op de markt. Net zoals bij veel andere ‘hoogrentende’ spaarboekjes geldt er een spaarbeperking. Zo kan je maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
- Verwacht wordt dat de banken een vervolg zullen geven aan de renteverlagingen. Na de vorige renteknip duurde het nog geen dag voor een financiële instelling het hakmes bovenhaalde. De internetbank MeDirect verlaagde toen de rente op meerdere spaarboekjes.
- Opgemerkt: De broker Trade Republic reageert altijd meteen op een renteknip van de ECB. Het gaat hier om de rente die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen. Die bedraagt voortaan, net zoals de depositorente, 2,25 procent.
Dalende spaarrentes, maar geen goedkopere woonleningen
Ook dit: Zal het prijskaartje van de woonleningen ook zakken na de renteknip van de ECB?
- De ECB heeft met haar beleid vooral een impact op de kortetermijnrente. De langetermijnrente, waarop de banken zich baseren om de hypotheekrente te bepalen, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de marktverwachtingen en wat er zich afspeelt in de economische wereld.
- Zo heeft de Belgische tienjaarsrente halverwege maart de kaap van 3,4 procent gerond na berichten dat de Europese lidstaten, met Duitsland voorop, massaal gaan investeren in defensie en infrastructuur. Ook België maakt extra budgetten vrij voor het leger. Zo’n massale investeringsgolf legt druk op de overheidsfinanciën en leidt daardoor tot hogere langetermijnrentes.
- Intussen is de tienjaarsrente afgezwakt. Dat komt onder meer omdat beleggers door de turbulentie op de beurzen hun aandelen inruilen voor onder meer obligaties. Daardoor stijgen die koersen, met lagere coupons (voor nieuwe emissies) als gevolg. Vandaag schommelt de Belgische tienjaarsrente rond 3,1 procent.
- Ondanks een afzwakking sinds een piek halverwege maart noteert de tienjaarsrente nog boven het niveau van begin dit jaar (3%). En dat laat zich ook voelen wanneer je een woonlening afsluit. Vandaag gaat een krediet met een looptijd van 25 jaar en quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en actuele waarde van de woning) van minstens 81 procent gepaard met een gemiddelde rente van 3,43 procent. Bij de start van 2025 was dat 3,19 procent, leert de rentebarometer van Immotheker.
- Als de tienjaarsrente verder afzwakt, zullen de kredietgevers waarschijnlijk de rente op de woonleningen naar beneden bijstellen.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.