The Eagles stoten Michael Jackson van de troon in de VS

Het album “Greatest Hits 1971-1975” van de Eagles is in de Verenigde Staten vaker verkocht dan Michael Jacksons “Thriller” en is daar nu de meest verkochte plaat aller tijden. Dat heeft de Recording Industry Association of America (RIAA) bevestigd tegenover de Associated Press.

Volgens de RIAA haalde “Greatest Hits 1971-1975” van de Eagles nu 38 keer platinum, wat betekent dat er sinds de uitgave in 1976 ruim 38 miljoen exemplaren van zijn verkocht. Dat zijn 5 miljoen exemplaren meer dan van “Thriller.” 

In 2006 waren de Amerikaanse verkopen van het Eagles-album door de RIAA nog op 29 miljoen exemplaren geschat. Op de derde plaats staat met “Hotel California” nog een Eagles-album. Die plaat is in de VS 26 miljoen keer over de toonbank gegaan.

Vermits de meeste consumenten geen platen meer kopen, maar ze streamen of downloaden, heeft de RIAA in 2013 streams van YouTube, Spotify en andere muziekplatforms in haar verkoopcijfers geïntegreerd. Daarbij worden 1.500 streams als het equivalent van een album gerekend, net als 10 downloads van individuele liedjes.

“Thriller” behoudt de wereldtitel

Wereldwijd blijft “Thriller” van Michael Jackson met een verkoop van 47 miljoen exemplaren wel de meest verkochte plaat aller tijden. Toch mag de prestatie van The Eagles er zijn: wereldwijd heeft de groep nu meer dan 150 miljoen platen verkocht. Zes van hun albums haalden in de VS de eerste plaats in de charts en ze scoorden ook vijf nummer één-hits.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20