Duurzame investeringen, zo eenvoudig is het

Welke rol kan de financiële sector spelen in het streven naar een duurzamere wereld? We stelden dezelfde vraag tijdens het Mastercard Innovation Forum aan Bertrand Piccard, ontdekkingsreiziger en maker van de Solar Impulse, het allereerste vliegtuig dat in staat is om zonder brandstof rond de wereld te cirkelen. In een exclusief interview legt hij het concept van “kwalitatieve groei” uit om de valkuilen van vandaag voor een duurzame wereld van morgen te dwarsbomen.

De duurzame investeringen van Solar Impulse

Het Europese project Solar Impulse ondersteunt de opzet van twee duurzame investeringsfondsen. Na de vlucht rond de wereld met het beroemde solar vliegtuig is het nog niet genoeg voor de Solar Impulse Foundation. Het is de bedoeling om vele duizenden duurzame oplossingen aan te dragen, die tegelijkertijd winstgevend zijn én het klimaat beschermen. Tot nu toe zijn er al ongeveer 1300 van deze ideeën in kaart gebracht. In samenwerking met BNP Paribas en met Rothschild zijn twee investeringsfondsen opgericht om deze ideeën of startups verder te realiseren. Veel ideeën gaan over het produceren van duurzame energie en om efficiënt om te gaan met de bronnen. Ook het energiegebruik kan efficiënter.

Welke rol speelt de financiële wereld als het gaat om duurzaamheid? 

De financiële wereld is extreem belangrijk. Wanneer er niet langer geïnvesteerd wordt in vervuilende sectoren, maar juist in duurzame sectoren, kan er meer onderzoek worden gefinancierd en kan er efficiënter worden gewerkt. In duurzame energie ligt de grootste zakelijke kans van deze eeuw. Bertrand Piccard hoopt dat de financiële wereld dat snel door zal hebben.

Hoe ziet Bertrand Piccard kwalitatieve economische groei?

Bertrand Piccard wil niet tussen twee vuren komen te staan als het gaat om afnemende economische groei die zal leiden tot sociale onrust of onbeperkte groei die juist weer tot ecologische rampen zal leiden. Er is een derde weg nodig, die Piccard kwalitatieve groei noemt. Daarbij worden meer banen gecreëerd en wordt winst gemaakt door alles wat met vervuiling te maken heeft te vervangen door duurzame alternatieven. Met andere woorden: we moeten het BBP los zien van de kwantiteit van de productie en deze koppelen aan de kwaliteit van efficiëntie. Dat is de basis van het boek dat Piccard in het Frans uitgegeven heeft onder de titel ‘Realiste’. De gedachte erachter is dat er goede oplossingen nodig zijn om het klimaat te beschermen, in plaats van een ideologie. Alleen dan kunnen we slagen.

Voor de laatste trends op vlak van duurzame investeringen, kan je Mastercard in ‘t oog houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20