Duizenden vrijwilligers melden zich voor gratis cruises van Royal Caribbean

Royal Caribbean, de Amerikaanse exploitant van cruiseschepen, gaat gratis reizen weggeven in een poging de overheid ervan te overtuigen dat een boot zich niet noodzakelijk tot een coronacluster transformeert.

Exploitanten van cruiseschepen zien zwarte sneeuw. De meeste onder hen hebben sinds maart geen schip meer zien vertrekken.

Volgens het vakblad Cruise Industry News programmeert Royal Carribean nu een aantal simulaties waarbij bemanningsleden en toeristen zullen worden ingezet. Als die simulaties goed verlopen kan het bedrijf opnieuw een toelating krijgen van de Amerikaanse Center for Disease Controle and Prevention (CDC). Die toelating is nodig indien de exploitanten hun activiteiten willen heropstarten. De CDC wil zich ervan verzekeren dat alle beperkende maatregelen ook op een cruiseschip kunnen worden gerespecteerd.

Bemanningsleden, maar ook gewone toeristen zullen aan de simulatie deelnemen. Ze doen dan dienst als passagiers. 

Een eerste cruise zou in 2021 vanuit Florida naar CocoCay varen. Dat is een eiland dat ongeveer 55 mijl ten noorden van Nassau (Bahamas) ligt. Het wordt uitsluitend voor toerisme gebruikt en is eigendom van Royal Caribbean Cruise. Dat moet het bedrijf de kans geven het ganse traject te controleren zonder afhankelijk te zijn van derden, die de omstandigheden zouden kunnen beïnvloeden. Een echte reisbubbel als het ware.

Meer dan 5.000 kandidaten

De vraag naar de gratis cruises is enorm. Meer dan 5.000 mensen hebben zich al voor zo’n simulatie gemeld. Ondanks dat het CDC volhoudt ‘dat reizen per cruiseschip tijdens een pandemie een hoogst risicovolle activiteit blijft’.

Of deze vrijwilligers ook zullen worden betaald voor hun deelname en wanneer ze kunnen vertrekken, moet nog worden meegedeeld.

Exploitanten van cruiseschepen wacht een helse taak vooraleer ze opnieuw hun activiteiten kunnen opstarten. Een reeks incidenten met cruiseschepen bij het begin van de pandemie heeft het imago van cruises een zware slag toegediend.

Een eerste cruiseschip dat vorige week vanuit Barbados vertrok moest al snel naar die plek terugkeren. Ondanks dat iedereen voor vertrek negatief getest had, werden aan boord al snel vijf Covid-gevallen geregistreerd en moesten alle passagiers in quarantaine.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20