Duitsland verlengt lockdown en sluit grenscontroles niet uit

Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, heeft woensdag laten weten dat de lockdownregels van kracht blijven tot minstens 14 februari. De overheid sluit eventuele grenscontroles niet uit.

Merkel heeft samengezeten met de minister-presidenten van de 16 deelstaten om de coronamaatregelen te bespreken. De overheidsleiders hebben beslist dat de huidige maatregelen tot minstens 14 februari van kracht blijven. ‘De verlenging is een voorzorgsmaatregel om onze gezondheid en economie te beschermen’, klonk het. Er komen ook enkele verstrengingen bij.

Verstrenging mondmaskerplicht

Uit een tekst die het persagentschap AFP kon inkijken blijkt dat het land de mondmaskerplicht in winkels en op het openbaar vervoer verstrengt. Stoffen maskers zijn niet meer voldoende. De burgers horen er voortaan chirurgische of FFP2-maskers te dragen.

Voorts moeten werkgevers in de mate van het mogelijke hun personeel thuis laten werken. De maatregel gaat verder dan eerdere verzoeken om meer te doen om mensen uit de kantoren te houden.

‘Al onze inspanningen om het virus in te dammen worden bedreigd door een ernstig gevaar’, aldus Merkel. Ze had het daarbij over de Britse variant van het coronavirus. De mutatie is inmiddels aanwezig in 60 landen. ‘Er is nog tijd om het gevaar in te dijken, maar we moeten nu handelen’, klonk het.

Eventuele grenscontroles

Duitsland zal donderdag tijdens een Europese top vragen om gesynchroniseerde maatregelen te nemen om de verspreiding van de nieuwe virusvarianten tegen te gaan. Ook in de Duitse deelstaat Beieren werd er onlangs een nieuwe variant van het virus ontdekt.

Merkel waarschuwde dat Duitsland overweegt om grenscontroles te doen als de buurlanden er niet in slagen om ‘als één blok een akkoord te bereiken over een gemeenschappelijke aanpak’. Ze merkte daarbij op dat er veel grensverkeer is tussen Duitsland en de buurlanden.

‘Als landen beslissen om andere wegen in te slaan, dan zijn we bereid om opnieuw grenscontroles in te voeren. Dat willen we niet, we willen een overeenkomst sluiten met onze partners’, aldus de bondskanselier.

Duitsland telde afgelopen donderdag 1.244 coronadoden, een nieuw record. Dinsdag waren er 989 coronadoden en meer dan 11.000 nieuwe besmettingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20