Duitsland ontdekt paars-groen, en Frankrijk heeft meer dan één outsider langs extreemrechtse kant

Altijd goed om toch een oog op de politieke situatie te houden in de twee meest bepalende landen voor de Europese Unie: Frankrijk en Duitsland.

  • In Duitsland heeft Olaf Scholz groen licht gekregen van de groenen en liberalen om een coalitie te gaan onderhandelen. Die laatste twee waren aan elkaar geklikt, en lonkten ook nog naar de verliezende christendemocraten.
  • Maar uiteindelijk kiezen de kleintjes voor de winnaar, en komt er dus een zogenaamde stoplichtcoalitie: in Duitsland hebben de liberalen immers geel als kleur, niet blauw. Bij ons heet dat gewoon paars-groen, of aangevuld met CD&V: ‘Vivaldi’.
  • Voor Europa betekent dit een heel andere dynamiek: het grootste, meest toonaangevende land wordt niet langer geleid door een conservatieve, voorzichtige kanselier, maar straks door een socialist.
  • In Frankrijk wijst alles erop dat de presidentsverkiezingen bijzonder spannend gaan worden. Want Eric Zemmour, oorspronkelijk journalist en polemist, met uitgesproken anti-islamitische ideeën, is vandaag de sensatie voor rechts en extreemrechts. De schrijver is officieel nog geen kandidaat, maar peilt in een laatste bevraging voor het weekblad Challenges op liefst 17 procent van de stemmen. Enkel huidige president Emmanuel Macron doet beter, met 24 procent.
  • Dat zou meteen betekenen dat Marine Le Pen, de klassieke kandidaat van extreemrechts wordt weggevaagd. Zij zakt verder in de peiling naar 15 procent, komende van 18 procent.
  • In een tweede ronde zou Zemmour bovendien op 45 procent afklokken, als hij alleen tegen Macron zou uitkomen die ‘maar’ 55 procent haalt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20