Duitsland krijgt een offshore basis voor raketlanceringen; moet eigen industrie nieuwe kansen bieden

Duitsland krijgt een offshore lanceerbasis voor raketten. Dat heeft Peter Altmaier, Duits minister van Economie, aangekondigd tijdens een samenkomst van het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI). De lanceerbasis komt onder controle van de German Offshore Spaceport Alliance (Gosa). Gehoopt wordt over twee jaar al tot de eerste lanceringen te kunnen overgaan.

De site zou zich specialiseren in de lancering van kleine en middelgrote satellieten, waarbij op zogenaamde microlaunchers – een nieuwe generatie miniraketten – beroep zou worden gedaan.

Groeikansen

Minister Altmaier benadrukte dat het initiatief de Duitse ruimtevaartindustrie een bijkomende impuls moet bezorgen. De minister wees erop dat tijdens dit decennium meer dan vijftienduizend satellieten zullen worden gelanceerd. “Die activiteit zal echter voor 90 procent gelinkt zijn aan kleine satellieten”, betoogde Altmaier.

“Deze sector biedt dan ook belangrijke groeimogelijkheden voor de Duitse industrie. Duitse bedrijven zullen in belangrijke mate aan deze innovaties kunnen deelnemen.” De minister liet daarbij verstaan dat een eigen lanceerbasis die bedrijven een uitstekende startpositie kon aanbieden.

Gosa heeft voor de uitbouw van de lanceerbasis een raamakkoord gesloten met gesloten met Rocket Factory Augsburg en Hyimpulse, twee Duitse fabrikanten van microlaunchers. Met het Nederlandse T-Minus en het Britse Skyrora worden ook twee buitenlandse raketbouwers bij het project betrokken.

Deze partijen maken raketten die ladingen tussen vijfhonderd kilogram en één ton lanceren. Dat is een groot verschil met de ladingen van tientallen ton die raketten van ondernemingen zoals de ArianeGroup of SpaceX kunnen lanceren. Er is dan ook sprake van twee fundamenteel verschillende types van ruimtevaart.

Bremerhaven

De Duitse raketlanceringen zullen gebeuren vanop een schip dat zijn thuisbasis heeft in de monding van de rivier Weser, in de buurt van de stad Bremerhaven. De Duitse regering merkte al eerder op dat die regio voor deze activiteit een uitgelezen locatie vormt.

“De stad Bremen heeft immers al een omvangrijke ruimtevaartindustrie, terwijl Bremerhaven een van de grotere havens van Europa is en zich al heeft opgeworpen als een belangrijk centrum voor offshore windenergie”, werd er daarbij aangevoerd.

De lanceringen zelf zouden gebeuren vanop een locatie in een Duits gedeelte van de Noordzee, ongeveer halverwege tussen het noorden van Engeland en Denemarken. Er zal nu een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd. De kosten daarvan zullen voor de helft door de Duitse federale overheid worden gedragen.

(am)

Meer