Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 11 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Duitsland heeft 800 ziekenhuizen op overschot

Logo Business AM
Economie

17/07/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

Pixabay

Een grootschalige sluiting van ziekenhuizen kan de zorg voor patiënten in Duitsland helpen verbeteren. Dit is de boodschap van een studie van de Bertelsmann Stiftung en het Institut für Gesundheits- und Sozialforschung (Iges). Duitsland heeft ongeveer veertienhonderd ziekenhuizen. Volgens het rapport zouden achthonderd vestigingen kunnen worden gesloten zonder de Duitse gezondheidszorg in het gedrang te brengen.

De resultaten van de studie kregen echter onmiddellijk sterke kritiek van vertegenwoordigers van de Duitse regering, de linkse oppositie en de gezondheidssector.

Kwaliteit

“Veel ziekenhuizen zijn te klein en beschikken niet over de noodzakelijke apparatuur en ervaring,” benadrukken de onderzoekers. “De studie toont dat 57 procent van alle Duitse ziekenhuizen instellingen zijn met minder dan tweehonderd bedden. Vele locaties blijken niet in in staat om levensbedreigende noodsituaties, zoals hartaanvallen of beroertes, adequaat te behandelen.”

“Een beperking van het aantal ziekenhuizen kan sommige overlijdens zelfs voorkomen. Sluitingen kunnen leiden tot een betere uitrusting van de resterende ziekenhuizen. Daarnaast zal ook een sterkere specialisering mogelijk zijn. Tenslotte zal men tevens op een betere zorgverstrekking kunnen rekenen.”

“Ziekenhuizen moeten minstens tweehonderd bedden hebben,” zeggen de onderzoekers. “De instellingen moeten ook technisch zijn uitgerust om noodgevallen – zoals patiënten met hartaanvallen of beroertes – deskundig te kunnen behandelen. Bovendien moeten de ziekenhuizen op voldoende personeel kunnen rekenen. Gespecialiseerde afdelingen moeten minstens vijfentwintig bedden hebben.”

Jens Spahn (CDU), Duits minister van volksgezondheid, pleitte in een reactie op de studie voor een goede mengeling van lokale zorg en specialisatie. “Niet elk ziekenhuis moet alle geneeskundige diensten kunnen aanbieden,” aldus de minister. “Complexe aandoeningen horen thuis in een ziekenhuis dat terzake de nodige expertise heeft.”

“De kwaliteit van een behandeling hangt nauw samen met de ervaring die een ziekenhuis in de materie heeft opgedaan. Ziekenhuizen die voor deze behandelingen geen expertise kunnen voorleggen, zouden in geen geval voor deze procedures een vergoeding mogen ontvangen.”

Kritiek

Volgens Karl Lauterbach, gezondheidsexpert van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), zou het verkeerd zijn om meer dan de helft van alle Duitse ziekenhuizen te sluiten. “Anderzijds is het een feit dat er niet voldoende artsen en verpleegkundigen beschikbaar zijn om overal diensten met dezelfde hoge kwaliteit verder te kunnen blijven aanbieden.”

“Er is vooral in de steden een overcapaciteit merkbaar. Hier zouden eventuele fusies of sluitingen tot de mogelijkheden kunnen behoren. Op veel locaties is er echter sprake van een tekort aan zorgverstrekkende diensten.”

Andere partijen voeren aan dat er weliswaar te veel bedden zijn, maar dat betekent niet dat er ook teveel ziekenhuizen zijn.

Jan Korte, vertegenwoordiger van oppositiepartij Die Linke, was in zijn kritiek bijzonder scherp. “De voorstellen van de radicaal-kapitalistische Bertelsmann Stiftung zijn een aanval op de bevolking in de landelijke gebieden,” aldus Korte. “Integendeel moeten er meer ziekenhuizen in handen van de overheid komen.”

Ook Klaus Reinhardt, voorzitter van de Duitse Bundesärztekammer, zei het vreemd te vinden dat de Bertelsmann Stiftung de sluiting van achthonderd ziekenhuizen suggereert. Hij wees erop dat de Duitse overheid recent nog het belang van een lokale gezondheidsinfrastructuur voor het streven naar gelijke levensomstandigheden heeft benadrukt.

Reinhardt benadrukte wel dat in sommige stedelijke gebieden zou kunnen worden overwogen om artsen en verpleegkundigen in grotere structuren samen te brengen.

De Deutsche Stiftung Patientenschutz had evenmin weinig begrip voor de conclusies van de studie. “De voorstellen zouden leiden tot een kaalslag in de Duitse gezondheidszorg,” aldus Eugen Brysch, voorzitter van de patiëntenorganisatie. “De conclusies van de studie zouden rationeel misschien nog verdedigbaar zijn, maar zouden een verwoestende impact hebben op de Duitse bevolking.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks