Duitse wetgevers stemmen in met strenger immigratiebeleid


Key takeaways

  • Duitse wetgevers hebben in een krappe parlementaire stemming een strenger immigratiebeleid goedgekeurd.
  • Het voorstel is erop gericht om permanente grenscontroles in te voeren en asielzoekers uit andere EU-landen te weren.
  • De stap wordt waarschijnlijk gesteund door extreem-rechtse partijen zoals de Alternative für Deutschland (AfD) en kan een poging zijn om de aandacht af te leiden van hun anti-immigratie standpunt.

Duitse wetgevers hebben woensdag tijdens een krappe stemming in het parlement nipt een motie aangenomen die oproept tot een strenger immigratiebeleid. Het voorstel, ingediend door CDU-leider Friedrich Merz, is gericht op het invoeren van permanente grenscontroles, het vasthouden van personen die het land moeten verlaten en het weigeren van asielzoekers uit andere EU-landen. Deze stap, die door de linkse oppositiepartij wordt bekritiseerd als “onmenselijk”, is erop gericht om mensen de toegang te ontzeggen op basis van het argument dat mensen die vanuit de EU komen al veilig zijn voor vervolging.

De aanname van de motie, gesteund door 348 stemmen tegen 345, benadrukt een groeiend debat over immigratie in Duitsland. De uitslag weerspiegelt waarschijnlijk de steun van partijen zoals de extreem-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) en kleinere groeperingen. De sociaaldemocraten en de groenen van kanselier Olaf Scholz spraken zich daarentegen uit tegen de strengere maatregelen.

Invloed van recente gebeurtenissen

De voorgestelde wijzigingen komen voort uit recente gebeurtenissen, waaronder een fatale mesaanval in Beieren vorige week waarbij een tweejarig jongetje en een 41-jarige man om het leven kwamen. Dit incident heeft de publieke discussie over het immigratiebeleid aangewakkerd, vooral omdat het volgt op andere gewelddadige incidenten met asielzoekers.

Opkomst van extreemrechtse politiek

De AfD, die consequent campagne voert tegen immigratie, staat momenteel op de tweede plaats in nationale peilingen met 20 procent steun, achter de CDU met 30 procent, maar boven de SPD van Scholz met 16 procent. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat ze de volgende regering zullen vormen, is de invloed van de AfD opmerkelijk, vooral in Oost-Duitsland. De partij behaalde in september een historische overwinning door als eerste extreemrechtse groepering sinds het Nazi-tijdperk een regionale verkiezing in Thüringen te winnen en behaalde de tweede plaats in het naburige Saksen met ongeveer 30 procent van de stemmen.

Analisten suggereren dat de toenemende populariteit van de AfD direct verband houdt met haar anti-immigratie standpunt. Merz’ voorgestelde strengere immigratiebeleid kan een strategische poging zijn om de aandacht voor migratie af te leiden van extreem-rechts, waardoor hun politieke invloed mogelijk afneemt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!