Duitse vakbond: “Tesla moet arbeidsvoorwaarden in Grünheide drastisch verbeteren”

Autobouwer Tesla moet de arbeidsomstandigheden in de fabriek in Grünheide bij Berlijn verbeteren. Alleen zo zal de fabrikant voldoende personeel vinden om de activiteiten van de Duitse batterijfabriek verder uit te breiden. Dat zei Jörg Steinbach, minister van Economische Zaken van de Duitse deelstaat Brandenburg, in een reactie op aantijgingen van de Duitse vakbond IG Metall over problematische arbeidsverhoudingen.

Waarom is dit belangrijk?

De gigafactory van Tesla in Grünheide heeft momenteel een capaciteit om jaarlijks voor 50 gigawattuur aan batterijen te bouwen. Die capaciteit zou echter tot 150 gigawattuur moeten worden uitgebreid. Daarvoor moet extra personeel worden gevonden. Critici waarschuwen dat Tesla die alleen vindt indien beduidend betere arbeidsvoorwaarden worden geboden. 

Een heel klachtenboek: Volgens de Duitse vakbond IG Metall klagen de werknemers van Tesla massaal over slechte arbeidsomstandigheden.

 • Er wordt gewag gemaakt van stressvolle ploegenstelsels, frequent overwerk tijdens het weekend, een bijzonder hoge werkdruk en een gebrek aan personeel.
 • Bovendien zouden de medewerkers tijdens de zomer met overdreven hoge temperaturen worden geconfronteerd, terwijl tijdens de winter de fabriekshallen vaak kou blijven.
 • De vakbond merkt daarbij op dat er bij Tesla geen managementcultuur bestaat die een open debat over de bekommernissen van de werknemers bevordert.
  • Minister Steinbach betoogde dat de regio Brandenburg met een chronisch tekort aan geschoolde werknemers worstelt. “Ze kunnen dan ook naar de beste werkaanbiedingen uitkijken”, stipte Steinbach aan. “Alleen bedrijven met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zullen er in slagen om voldoende geschoolde arbeidskrachten voor de lange termijn aan te trekken.”
  • Dit geldt uiteraard voor alle bedrijven, maar in het bijzonder voor Tesla, dat op korte tijd nood heeft aan een groot aantal nieuwe personeelsleden.
  • De minister herinnerde er ook aan dat vakbondsleden in geval van een conflict gratis juridisch advies van de vakbond kunnen krijgen. “Bovendien kunnen werknemers zich met zorgen tot de ondernemingsraad wenden”, gaf Steinbach nog aan.

Arbeidscontract doet aan sekte denken: Volgens IG Metall weten de werknemers echter niet zeker of het wel toegelaten is om met de vakbond over de arbeidscontracten te praten.

 • Bij het afsluiten van hun arbeidsovereenkomst zouden zij een clausule rond geheimhouding moeten ondertekenen. Die zouden aan een sekte doen denken.
  • Ook Christian Bäumler, ondervoorzitter van de arbeidersdivisie van de Christlich Demokratische Union (CDU), riep de Duitse federale regering om door middel van nauwgezette controles bij Tesla de arbeidsbescherming af te dwingen.
  • De ondernemingsraad van Tesla krijgt van critici het verwijt te dicht bij Elon Musk, topman van de autobouwer, te staan.
 • Anderzijds wordt IG Metall er door de ondernemingsraad van Tesla van beticht onwaarheden rond te strooien en het personeel met misleidende berichten te willen ophitsen.
  • De vakbond staat bij Tesla ook niet even sterk als bij andere Duitse autofabrikanten. Onder meer bij Volkswagen is het merendeel van de leden van de ondernemingsraad lid bij de vakbond. Dat is bij Tesla niet het geval.
  • Bovendien valt Tesla niet onder de overeenkomsten die voor de autosector gelden, want de constructeur wordt bij de metaalsector gerekend. Ook dat verschil zou voor de nodige conflicten kunnen zorgen.

Tesla zegt in zijn fabriek in Grünheide momenteel meer dan zevenduizend mensen in dienst te hebben.

(dv)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20