Duitse toeristen in Turkije beledigen Erdogan best niet op sociale media

Toeristen die naar Turkije wensen te reizen, onthouden zich best van kritiek op de de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft het Duitse ministerie van buitenlandse zaken gezegd. Verwezen wordt naar de arrestatie van een aantal Duitse reizigers in Turkije nadat ze sociale media de Turkse autoriteit hadden bekritiseerd.

Sinds de mislukte staatsgreep tegen Erdogan twee jaar geleden worden in Turkije vaak mensen in de gevangenis opgesloten omdat ze ervan verdacht worden een volgeling te zijn van de verbannen geestelijke Fethullah Gülen. Volgens de Turkse autoriteiten was de staatsgreep immers het werk van kringen rond Gülen.

Een aantal van de arrestanten bleek de Duits-Turkse dubbele nationaliteit te hebben. Die incidenten hebben tot toenemende wrijvingen tussen beide landen geleid.

“De arrestaties gebeuren vaak op basis van kritische commentaren die over de Turkse regering op sociale media werden geplaatst,” zeggen woordvoerders van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. “Vaak bleek zelfs een like voor een andere boodschap voldoende te zijn om door de Turkse autoriteiten te worden opgepakt.”

Staatsbezoek

“Zelfs private commentaren kunnen uiteindelijk bij de Turkse autoriteiten terechtkomen,” wordt er nog opgemerkt. “Wie ervan beticht wordt de Turkse president beledigd te hebben, riskeert tot vele jaren gevangenisstraf veroordeeld te worden. Vaak worden de betichten er ook nog eens van beschuldigd terroristische propaganda te hebben verspreid.”

Social media vormen het belangrijkste platform voor de oppositie tegen de Turkse regering.

De reiswaarschuwing volgt op aanzienlijke inspanningen van Duitsland om de betrekkingen met Turkije te verbeteren na de poging tot staatsgreep. In september was Erdogan voor een driedaags staatsbezoek in Duitsland. Dat leidde echter ook tot massale Duitse protesten tegen het beleid van Erdogan.

De spanningen tussen de twee landen blijven intens. In Duitsland wonen ongeveer drie miljoen mensen met een Turkse achtergrond, waaronder ook een groep verbannen critici van Erdogan.

Na de mislukte staatsgreep werd in Turkije de noodtoestand uitgeroepen. Die is inmiddels opgeheven, hoewel nog steeds een aantal beperkingen blijven gelden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20