Duitsland zal Turkije financieel helpen, omdat het niet anders kan

Duitsland werkt aan een plan om Turkije financiële hulp te gaan bieden. Onze oosterburen zijn bang dat de economische crisis in het land er toe zou kunnen leiden dat Turkije de vluchtelingenovereenkomst die ze met de Europese Unie sloot, opzegt. 

In mei 2015 werd Turkije bereid bevonden voldoende stappen te ondernemen om de vluchtelingenstroom naar Europa te stoppen, in ruil voor 3 miljard euro steun. Op dat moment had Duitsland al zo’n 2 miljoen vluchtelingen opgenomen en werd de politieke tegenstand Merkel te groot.

Maar die overeenkomst bleek al snel een pact met de duivel, ze bood met andere woorden een oplossing op korte termijn in ruil voor een gigantische kostprijs op langere termijn. 

Geen politiek alternatief

De echte kosten dreigen nog veel hoger op te zullen lopen, want volgens de Wall Street Journal, bekijkt de EU nu een gecoördineerde bilaterale bailout, vergelijkbaar met het eerste financiële noodprogramma waarvan Griekenland gebruik kon maken.

Volgens de Amerikaanse krant zouden de Duitsers bereid zijn zeer ver te gaan om de Turken ter hulp te komen, om de eenvoudige reden dat er geen politiek alternatief bestaat. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz en zijn Turkse collega Berat Albayrak (foto onder, naast zijn schoonvader Erdogan) zijn daarom al onderhandelingen opgestart.  President Recep Tayyip Erdogan zal dan op 28 september Angela Merkel bezoeken in Berlijn.


© EPA

Ook de EU doet mee

Ook binnen de EU zou al een akkoord bestaan om aan het plan deel te nemen, op voorwaarde dat ook het IMF betrokken partij wordt. Maar van die optie wil Turkije voorlopig nog niet van wil weten. Elke hulp van het IMF zou verbonden zijn aan forse besparingen en die passen niet in de populistische agenda van Erdogan.

Mocht het IMF uiteindelijk niet deelnemen, dan zou de EU er aan denken om Turkije leningen te verstrekken door de Europese Investeringsbank (EIB) en/ of de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in het project te betrekken.

Duitsland zou zelfs in die mate panikeren dat het bereid zou zijn de ganse operatie alleen te financieren, zoals het land in de jaren 1980 dat ook met Hongarije deed. Gezien de omvang van de Turkse economie (850 miljard dollar) lijkt dat nochtans een weinig waarschijnlijk scenario.

72% van de Duitsers wil niet weten van hulp aan Turkije

Hoe de Duitsers het plan in eigen land politiek zullen verkopen is dan weer een ander paar mouwen. Uit een peiling van Deutschlandtrend bleek vorige week dat 72% van de Duitsers tegen elke financiële hulp aan Turkije zijn. Zo’n noodplan dreigt ook de gespannen relatie tussen Berlijn en Washington verder te verzuren. 

Maar niet met naam genoemde politici zeggen in de Wall Street Journal dat Duitsland onmogelijk kan toekijken hoe Turkije stilaan in zijn problemen verdrinkt. De migratiedruk, het geostrategische belang van Turkije en de economische banden tussen beide landen zijn daarvoor te belangrijk.

Grote politieke bevoordeelde van zo’n hulpprogramma wordt… het AfD

Volgens politieke analisten dreigt de Alternative für Deutschland (AfD) de grote politieke bevoordeelde van het plan te worden, indien het uiteindelijk zo ver komt. Hulp aan Turkije, in combinatie met de recente gewelddadige manifestaties in Chemnitz (foto) – waar extreemrechtse groeperingen klopjachten hielden op immigranten, nadat een Duitser vermoedelijk door 2 vluchtelingen was neergestoken – en de opmerkelijke terughoudenheid van de Duitse politie bij de incidenten,  vormen een prima cocktail voor een partij als het AfD. Die profileert zich graag als de stem van het volk tegen het establishment. 


© EPA

Meer