Duits betaalbedrijf Wirecard vraagt bescherming tegen schuldeisers na ‘gat’ van 1,9 miljard euro

Het Duitse Wirecard, dat in opspraak raakte door boekhoudfraude, laat een insolventieprocedure opstarten bij de bevoegde rechtbank in München. Dat maakt het getormenteerde betaalbedrijf zelf bekend.

De ooit zo bloeiende fintechparel kwam vorige week naar buiten met de mededeling dat 1,9 miljard euro op de balans zoek was. Eerst zwaaide CEO Markus Braun met de mogelijkheid dat ‘Wirecard het slachtoffer werd van gigantische fraude’, maar nadien moest het bedrijf toegeven dat de mysterieuze rekeningen met dat bedrag vrijwel zeker niet bestonden.

Net voor het weekend verdween Braun ‘in onderling overleg met de raad van toezicht’ aan het hoofd van Wirecard. Enkele dagen geleden werd de 51-jarige computerwetenschapper gearresteerd, op verdenking van manipulatie van de boekhouding. Op borg van 5 miljoen euro mocht hij diezelfde dag nog naar huis vertrekken.

In het persbericht staat dat het management bescherming tegen zijn schuldeiser aanvraagt bij de rechtbank, ‘wegens dreigende insolventie en een te grote schuldenlast’. Net voor de mededeling had de beurs van Frankfurt de handel in het aandeel van Wirecard al geschorst. Niet dat die aandelen nog veel voorstellen, want sinds vorige week maakte de koers een zenuwachtige rit naar beneden. Wel schoot de koers nog even omhoog toen bekend raakte dat Braun opgepakt was.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20