Druk stijgt om Olympische Spelen uit te stellen

Nu Canada en Australië beslissen om geen atleten naar Tokio te sturen als de Olympische Spelen deze zomer gewoon doorgaan, stijgt de druk op het Internationaal Olympisch Comité en Japan om een uitstel aan te kondigen. ‘Wijken kan, annuleren niet’, klinkt het daar.

In de nacht van zondag van maandag maakte Canada het nieuws bekend, in een poging om een uitstel van de Spelen te verkrijgen. ‘Hoewel we bewust zijn van de enorme uitdagingen die gepaard gaan met een uitstel, is er niets belangrijkers dan de gezondheid van onze atleten en de hele wereldbevolking’, staat in een mededeling.

Ook het Australisch Olympisch Comité roert zich. De organisatie liet zijn atleten weten dat ze zich beter kunnen voorbereiden op de Olympische Spelen van 2021. ‘De stress en de onzekerheid beginnen te wegen. Als de Spelen een jaar uitgesteld worden, kan iedereen zich op een correcte manier klaarstomen’, zeggen de Australiërs.

Premier en IOC: ‘Geen annulatie’

En voor het eerst heeft de Japanse premier zelf ook een opening naar een uitstel gemaakt. De afgelopen weken bleef hij nochtans volhouden dat de Olympische Spelen niet in gevaar waren. ‘Als het moeilijk wordt om alles op normale schaal te organiseren, hebben we misschien geen andere optie dan alles uit te stellen’, zei Shinzo Abe in het parlement.

De Olympische Spelen vinden normaal gezien plaats van 24 juli tot en met 9 augustus. De internationale atletiekfederatie laat alvast weten dat het bereid is om het wereldkampioenschap atletiek van 2021 desnoods te verschuiven. Pas over een maand wil het IOC de definitieve knoop rond de Spelen doorhakken. ‘Maar een volledige annulatie is géén piste.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20