14 redenen waarom sommige mensen sneller dronken worden dan andere

‘Hij drinkt iedereen onder tafel’ is een populaire uitdrukking in het uitgaansleven, die doorgaans wordt gebruikt om aan te geven dat iemand een betere weerstand tegen alcohol heeft dan iemand anders. The Wall Street Journal onderzocht waarom sommige mensen sneller door alcohol worden beïnvloed dan anderen en kwam tot 14 redenen.

 1. Zogenaamde alcohol-‘shots ’ -kleine hoeveelheden sterke drank- worden sneller in het bloed opgenomen dan een biertje of een glas wijn.
 2. Op een nuchtere maag drinken heeft een grotere invloed op je reflexen dan wanneer je alcohol inneemt bij een maaltijd.
 3. Vrouwen en oudere mensen worden sneller dronken dan mannen en jongere mensen.
 4. Koolzuurhoudende dranken maken je sneller dronken omdat het gas de maagwand irriteert, wat de alcohol sneller de bloedbaan doet bereiken.
 5. De zogenaamde breezers maken je niet sneller dronken ook al lijkt dat wel zo. Dat komt vooral omdat men vaak meer van die zoete drankjes opheeft dan men zelf denkt.
 6. Aziaten hebben genetische kenmerken die maken dat ze bij de inname van zeer kleine hoeveelheden alcohol al snel dronken worden en dat ook hun hart dan sneller gaat slaan.
 7. Vermoeidheid, stress, ziekte en depressie kunnen de impact van alcohol sterk verhogen.
 8. De lever kan niet meer dan één alcoholische consumptie per uur afbreken. Wie dus één uur over een glas wijn doet, zal moeilijk dronken worden. Wanneer meer dan één alcoholische drank per uur wordt ingenomen of wanneer men snel gaat drinken wordt de lever overweldigd. Het exces aan alcohol dat de lever niet kan verwerken bereikt dan snel de bloedstroom en alle organen van het lichaam, het brein inbegrepen. Eens dat is gebeurd kan enkel de tijd die toestand omkeren.
 9. Eten wanneer je alcohol drinkt is altijd goed omdat je lichaam meer tijd krijgt om de alcohol op te nemen. Een klep in je maag zorgt ervoor dat wanneer je eet, je maag vooraleer ze het voedsel doorstuurt, korte tijd wordt afgesloten om de spijsvertering te bevorderen. Zonder die stop bereikt de alcohol sneller je dunne darm en je lever.
 10. Wat je eet is van ondergeschikt belang. Vet vertraagt de doorgang naar de darmen, maar niet veel. Ook wie melk drinkt vóór hij alcohol tot zich neemt, zal daarvan amper het effect zien.
 11. Zware mensen worden minder snel dronken dan magere mensen om de eenvoudige reden dat hun lichaam meer water bevat en de alcohol dus minder effect sorteert.
 12. De lever van oudere mensen heeft meer tijd nodig om de alcohol af te breken dan die van jonge mensen, doch alcoholgebruik zal makkelijker het brein van jonge mensen beschadigen dan dat van oudere mensen. Waarom? Het brein van jonge mensen bevindt zich nog in een ontwikkelingsstadium.
 13. Menstruerende vrouwen hebben 10% minder tijd nodig om alcohol in het lichaam af te breken.
 14. Regelmatige en zware drinkers raken minder snel geïntoxiceerd dan onregelmatige drinkers omdat hun lever meer Cytochrome P450 IIE1 produceert, een enzyme dat alcohol afbreekt.

Koffie en water drinken of een douche nemen zullen je alerter maken, maar het alcoholgehalte in je lichaam zal daardoor niet verminderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20