Dringend gezocht: 5.000 truckers

De Belgische transportsector heeft circa 5.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs openstaan. “Wie in onze sector komt werken, is zekerder dan ooit over zijn of haar toekomst”, zegt sectorvereniging UPTR.

“Overal hoor je hetzelfde: het vinden van geschikt personeel is momenteel dé grootste uitdaging voor iedereen in de sector. Jobs zijn er genoeg”, zegt UPTR-woordvoerder Ronald Tiebout in een persbericht. “En dat in een sector die duidelijk heel stabiel is en financieel gezonder dan ooit. Wie vandaag investeert in het behalen van een rijbewijs C of CE om met een vrachtwagen te rijden, doet een heel slimme investering.”

Hij voegt er nog aan toe dat er recent een sectorakkoord is gesloten over betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Dat de nood hoog is, blijkt uit het voorbeeld van het Oost-Vlaamse transportbedrijf Xwift, dat vorig jaar met een “aanbrengpremie” van 1.000 euro zwaaide voor wie een truckchauffeur kon aanbrengen.

“Historische hausse”

Volgens UPTR kent de transportsector “een historische hausse”. Nooit eerder waren er zoveel ondernemingen actief in de sector: 10.491 in totaal, een stijging met bijna 5 procent tegenover een jaar eerder. Uit een financiële analyse door boekhoudgroep BDO blijkt bovendien dat de transportsector financieel gezonder is dan ooit.

De coronacrisis heeft de sector een boost gegeven, zegt UPTR. “We zijn met z’n allen meer en meer online gaan kopen en zo verhoogt natuurlijk het belang van de transportsector.”

Ook in het buitenland, onder meer in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, kampen de lokale transportbedrijven met een groot gebrek aan truckers.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.