Kalkoen krijgt voorrang: Britse supermarkten gaan voedsel rantsoeneren om Kerst te redden

Voedsel dat vaak met de feestdagen wordt gegeten, zoals kalkoen en spruitjes, zullen in het Verenigd Koninkrijk voorrang krijgen in de bevoorrading. Andere producten, zoals pasta, worden beperkt door een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. 

De wereldwijde bevoorradingscrisis heeft geleid tot een file van zeecontainers in de grootste handelshavens van Engeland. De supermarkten maken daarom noodplannen voor de commercieel erg belangrijke eindejaarsperiode.

“Winkeliers zullen voorrang geven aan de essentiële kerstcadeaus”, zeggen anonieme bronnen uit de sector in de Britse pers. “Als winkels niet alle dingen kunnen krijgen die ze nodig hebben, zullen ze rantsoeneren. Dus in plaats van 15 soorten pasta te zien, zie je er misschien tien. Het is een evoluerende situatie en valt er dus moeilijk te zeggen wat er nu zal gebeuren.”

“De maatregelen van de regering inzake visa voor vrachtwagenchauffeurs zijn duidelijk te weinig en te laat geweest om de kwestie op te lossen en dus zal er enige verstoring zijn met Kerstmis.” Europese chauffeurs inzetten is een van de maatregelen tegen het tekort van 100.000 vrachtwagenchauffeurs. Die zullen gedurende twee weken een onbeperkt aantal keren een paar leveringslijnen draaiende moeten houden.

Hoger loon

Intussen vinden er ook besprekingen plaats tussen de leiders van de vakbond Unite en de transportsector. De vakbonden hebben gedreigd met een staking om een beter loon te eisen voor de truckchauffeurs en beweren dat het gedrag naar hen toe “niets minder dan een schande” is geweest.

Unite-baas Sharon Graham zei: “Het wordt tijd dat werkgevers hun werknemers een fatsoenlijk loon betalen voor hun werk.” Maar de minister van Transport, Grant Shapps, bagatelliseerde elk gesprek over vakbondsacties door te zeggen dat Unite slechts 15 procent van de vrachtwagenchauffeurs vertegenwoordigt.

Op vrijdag zei hij ook dat slechts tientallen buitenlandse vrachtwagenchauffeurs gebruik hadden gemaakt van de 5,000 Britse visa die waren aangeboden.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20