Drijvende windkracht kan voor Schotland nieuw exportproduct worden

Het olieconcern Royal Dutch Shell heeft samen met het energiebedrijf Scottish Power bij de Schotse overheid een voorstel ingediend voor de bouw van drijvende windturbines. Het project maakt deel van een nieuwe ronde aanbestedingen in windenergie die Schotland heeft gepland. Indien hun project wordt goedgekeurd, zouden Shell en Scottish Power het eerste grootschalige drijvende offshore windpark van de wereld kunnen bouwen.

De bedrijven merken daarbij op dat Schotland door het initiatief toegang kan krijgen tot een technologie die wereldwijd een bijzonder groot groeipotentieel heeft.

Diepzee

Crown Estate Scotland, beheerder van onder meer de Schotse territoriale wateren, wil voor de noordoostelijke kust van het land een aantal nieuwe offshore windturbineparken inplanten. 

Drijvende turbines, die geen vaste funderingen op de zeebodem hebben, vertegenwoordigen een relatief nieuwe technologie die in de toekomst een belangrijke rol in de productie van windenergie kan opnemen.

Het is immers mogelijk om deze windmolens in te zetten op offshore locaties met grote dieptes, waar traditionele windparken niet haalbaar zijn. Op die manier kunnen de potentiële gebieden voor offshore windenergie sterk worden uitgebreid.

Het samenwerkingsverband zegt te kunnen voortbouwen op de sterke ervaring die Scottish Power al met offshore windenergie heeft opgedaan, terwijl Shell zijn expertise in operaties in de vijandige wateren van de Noordzee kan aanbrengen.

Wereldleider

Keith Anderson, topman van Scottish Power, benadrukte bij de voorstelling van het plan dat de joint-venture aan de basis kan liggen van een nieuwe duurzame industrie met een gigantisch groeipotentieel. “Dit kan voor Schotland een unieke gelegenheid vormen om zijn vaardigheden en expertise terzake over de hele wereld te exporteren”, voerde Anderson aan.

David Bunch, hoofd van Shell Britain, voegde eraan toe dat Schotland een unieke kans kan grijpen om een wereldwijd leider te worden op het gebied van drijvende windkracht.

Shell is een relatieve nieuwkomer in de offshore windindustrie, maar werkt op dit ogenblik aan de bouw van offshore turbineparken voor de kust van Nederland. Daarnaast wil het bedrijf in samenwerking met het Franse concern Electricité de France (EdF) voor de oostkust van de Verenigde Staten een groot offshore windpark bouwen.

Het is de eerste keer in meer dan tien jaar dat Crown Estate Scotland nieuwe vergunningen voor offshore windkracht verstrekt. Het is ook de eerste keer dat drijvende windkracht in dat pakket is vervat. Verwacht wordt dat begin volgend jaar een definitieve beslissing zal worden genomen.

(evb)

Meer