Drie op de vier kappers vrezen voor einde van hun zaak

De kappers moeten als contactberoep gesloten blijven volgens de geldende coronaregels. Ze protesteren vandaag via ludieke acties, omdat een grote meerderheid voor een bankroet vreest.

Dat laatste blijkt uit een enquête bij 1.840 kappers, barbiers en haarwerkers in opdracht van de federatie Coiffure.org.

  • 74 procent van de kappers zegt dat de huidige crisis een bedreiging vormt voor hun onderneming.
  • 81 procent werd al door klanten benaderd om achter gesloten deuren te kappen.
  • 85 procent van de kappers heeft tijdens de lockdown vrijwel geen inkomsten: 34 procent verkoopt geen producten tijdens de lockdown, en 51 procent bijna geen.

Dubbele omzet

December is in normale tijden goed voor een dubbele omzet tegenover andere maanden, door de eindejaarsfeesten. Die topmaand zien de kappers nu helemaal in het water vallen.

‘De kappers willen zo snel mogelijk openen’, zegt Coiffure.org, dat waarschuwt voor een faillissementengolf in januari. ‘De steunmaatregelen die er zijn in Vlaanderen en Wallonië zijn onvoldoende om de vaste kosten te dekken. In Brussel zijn er nog altijd geen steunmaatregelen.’

In Duitsland, Nederland, Luxemburg en Frankrijk, onze buurlanden, zijn de kapsalons en barbiers open, zegt de koepel nog, die ook wijst op de toenemende oneerlijke concurrentie in het zwarte circuit.

Lees ook: Luikse kapster Alysson groeit uit tot symbool van coronaleed zelfstandige handelaars

Meer