Luikse kapster Alysson groeit uit tot symbool van coronaleed zelfstandige handelaars

Franstalig België staat al enkele dagen in rep en roer nadat de jonge Luikste kapster Alysson uit het leven stapte, wellicht door financiële problemen als gevolg van de tweede lockdown. Ze is er uitgegroeid tot hét symbool van de zelfstandige handelaars en winkeliers die het niet meer zien zitten.

De 24-jarige Alysson verscheen bij de aankondiging van de tweede lockdown eind vorige maand nog bij RTL op televisie. Daaruit bleek dat ze financieel aan de grond zat en dat de verplichte sluiting de genadeslag zou betekenen van haar onderneming. Ze stapte maandag uit het leven, wat leidde tot een groeiende stroom aan emotionele reacties.

Essentieel versus niet-essentieel

Parallel ontstond ook een publiek debat over drie ‘coronakwesties’: de enorme stress bij zelfstandige ondernemers, het onderscheid tussen ‘essentiële’ en ‘niet-essentiële’ winkels en de vraag of jongeren meer psychologische ondersteuning nodig hebben.

Een zelfstandige brengt bloemen bij de kapperszaak van Alysson. De hashtag #tousessentiels verwijst naar de verplichte sluiting van de ‘niet-essentiële winkels’ tijdens de lockdowns – Isopix

De federale regering besliste dat alleen ‘essentiële’ winkels, zoals bakkers, voedingszaken, supermarkten, doe-het-zelfzaken en apotheken, open mogen blijven. Dat leidt tot boze reacties bij sommige uitbaters van ‘niet-essentiële’ winkels, die al zeker een deel van de eindejaarsverkoop mislopen.

Kappers hebben nog een bijkomende handicap, omdat ze een ‘contactberoep’ zijn. Sinds het overlijden van Alysson voeren kappers en schoonheidssalons campagnes op sociale media met de boodschap dat ook hun diensten ‘essentieel’ zijn.

Fresco

Donderdagochtend vond in Luik een herdenking plaats voor Alysson, met tientallen aanwezigen. Daar was ook kritiek te horen op de federale regering, omdat de tweede lockdown tal van zelfstandige zaken aan het versmachten is.

Er dook ook een anonieme fresco van haar op, symbolisch genoeg in de oude gebouwen van de arbeidsbemiddelingsdienst Forem.

Meer