Dragon-capsule van SpaceX keert terug naar de aarde met wetenschappelijke resultaten die nuttig kunnen zijn voor ons gebit

Door Jennifer Mertens

De Cargo Dragon-capsule van SpaceX begint vandaag aan zijn terugkeer naar de aarde. Er wordt verwacht dat de capsule donderdag in de Atlantische Oceaan zal landen. 

Het Dragon-ruimtevaartuig van het Internationaal Ruimtestation ISS maakt zich klaar om terug te keren naar de aarde na een verblijf van iets meer dan een maand. De capsule bevond zich op een hoogte van ongeveer 400 kilometer in een lage baan om de aarde. Dragon zal aan zijn terugreis beginnen op dinsdag 6 juli om 10:45 uur (EDT) voor een splashdown in de Atlantische Oceaan op 8 juli.

Het Dragon-vrachtschip, dat op 3 juni werd gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida, heeft zonnepanelen en draagt tonnen aan voorraden voor het ISS.  De capsule zal de resultaten van verschillende wetenschappelijke ruimtelijke experimenten meenemen. Het gaat volgens NASA om wel meer dan 2,2 ton.

Experimenten

Dit zijn enkele van de wetenschappelijke experimenten:

  • Een onderzoek naar de effecten van de zwaartekracht op gevriesdroogde materialen
  • Tests met verschillende geneesmiddelen, net als proeven met biofilms (die bestaan uit bacteriële cellen en/of schimmelcellen die resistent zijn tegen antibiotica) om de mondhygiëne te verbeteren.

De resultaten van al deze studies kunnen van groot belang zijn voor toekomstige ruimtemissies, maar ook voor ons. “Vriesdrogen maakt langdurige opslag van medicijnen en andere middelen mogelijk. Dat is handig voor toekomstige verkenningsmissies”, legt NASA uit. Wat biofilms betreft, “zouden de resultaten kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om mondziekten zoals gaatjes, gingivitis (tandvleesontsteking, red.) en parodontitis (ontsteking van de weefsels rondom de tand, red.) te bestrijden.

Naast deze schat aan wetenschappelijke data is de terugkeer van de Dragon-capsule ook een goede zaak voor SpaceX. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk zal het ruimtetuig namelijk kunnen hergebruiken voor toekomstige ruimtemissies.

(bzg)

Meer