Dow stijgt 1.164 punten na wilde beursdag

De Dow Jones sluit dinsdag 4,88 procent hoger met een winst van 1.164 punten. De aandelenbeurs ging de ganse dag als een jojo op en neer maar eindigde uiteindelijk royaal hoger en maakte de helft van het verlies van maandag goed.

Dat gebeurde nadat president Trump tegenover een reeks senatoren plannen onthulde om de socialezekerheidsbijdragen die bedrijven betalen tot eind dit jaar op te schorten. Die plannen werden verder door niemand in de entourage van Trump bevestigd.

Ook de techbeurs Nasdaq (+3,5 procent) en de S&P 500 (+3,4%) eindigden hoger.

Tech en banken

Tech- en bankaandelen waren de winnaars van de dag. Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Alphabet noteren allemaal rond de 5 procent hoger. Ook de bank JPMorgan Chase, die gisteren nog rake klappen kreeg, stijgt 7 procent. Zelfs de fel geplaagde energie-aandelen gingen 4 procent hoger.

Olie herstelde zich gedeeltelijk van de mokerslag die het maandag incasseerde. Een vat ruwe olie kostte dinsdag 34,36 dollar, 10,4 procent meer dan een dag eerder. Brentolie – de duurdere variant- werd dinsdag 8,3 procent duurder en kost nu 37,22 dollar per vat. Ondanks deze significante winst, blijft olie een kwart goedkoper dan eind februari.

Maandag stapte Rusland uit het oliekartel OPEC+, wat de olieprijs naar zijn laagste punt in 29 jaar duwde. Maar dinsdag was er beter nieuws. Door een demarche van de Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco flakkerde de hoop op nieuwe onderhandelingen met Rusland op, wat de prijs weer opdreef.

Obligaties

Staatspapier zette zijn neerwaartse spiraal verder eens Trumps plannen bekendraakten. Wie zijn geld voor 10 jaar aan de Amerikaanse staat toevertrouwt krijgt nu 0,78 procent rente.

Ook goud (-1,6 procent) en de euro (-1,14 procent) verloren terrein.

‘De beurzen waren zo volatiel vandaag omdat de markt probeert in te schatten of en hoe de fiscale stimulus zijn werk zal doen’, zegt beursstrategist Brent Schutte aan de Amerikaanse zakenzender CNBC. ‘De stimulus zal het virus niet genezen, maar wel de economische uitval verzachten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20