Door zonnepanelen aangedreven Toyota Prius is op komst

De Japanse autobouwer Toyota wil een elektrische wagen op de markt brengen die zijn energie grotendeels uit zonnekracht haalt. Dat heeft Toyota bekendgemaakt. Het Japanse concern werkt voor de ontwikkeling van de technologie samen met het bedrijf Sharp, leverancier van zonnepanelen. Het project krijgt ook de steun van de Japanse New Energy Development Organization of Japan (Nedo).

Momenteel voeren de partners rond de technologie tests uit met een prototype, gebaseerd op het hybride model Prius van Toyota.

Ecologische voetafdruk

“Elektrische wagens zijn een middel om de ecologische voetafdruk van het vervoer te verkleinen,” merken waarnemers op. “De auto’s moeten voor het opladen hun batterijen echter nog wel op het elektriciteitsnet beroep doen. Wanneer de voeding van dat net op fossiele brandstoffen is gebaseerd, dreigt de duurzame impact van de elektrische auto echter aanzienlijk beperkt te blijven.”

Daarop moet de nieuwe Prius AWD-e van Toyota een antwoord helpen bieden. Het model is immers uitgerust met zonnepanelen, die op de motorkap, het dak en de achterruit van de wagen zijn aangebracht. De batterij van de Toyota Prius AWD-e krijgen hun voeding rechtstreeks van de zonnepanelen.

Wanneer de auto geparkeerd staat, kunnen de zonnepanelen de actieradius van het voertuig meer dan 50 kilometer uitbreiden. Maar de batterijen kunnen ook worden opgeladen wanneer de wagen in beweging is. In dat geval zou het bereik van het voertuig met ruim 40 kilometer worden opgevoerd.

De nieuwe generatie zonnepanelen van Sharp kunnen bovendien 34 procent van de ontvangen energie naar de batterij doorsturen. Ook dat is een belangrijke winst. Het huidige productiesysteem van Toyota heeft immers slechts een energie-efficiëntie van 22,5 procent.

Bereik

“Het bereik van de zonnewagen blijft voorlopig nog beperkt,” erkent Koji Makino, projectmanager bij Toyota. “Door de zonnepanelen is de bestuurder echter wel onafhankelijk van een toegang tot laadstations. Dat kan een belangrijk voordeel zijn.”

Analisten van het persbureau Bloomberg wijzen er daarbij op dat voor de wereldwijde uitbouw van een vloot elektrische wagens een gigantisch netwerk met laadstations moet worden aangelegd. Dat vormt een belangrijke hinderpaal voor de grote doorbraak van de elektrische auto. Toyota hoopt daarin met de zonnewagen echter verandering te kunnen brengen.

“Een combinatie van zonnepanelen, sterke batterijen en netwerken ultrasnelle laadstations kunnen de chauffeur uiteindelijk aanzetten om een overstap naar de elektrische auto te overwegen,” aldus Bloomberg. “Op dat ogenblik kan zonnekracht mogelijk de belangrijkste brandstofbron voor de elektrisch wagen worden. Het zal echter wellicht nog verscheidene jaren duren vooraleer dat keerpunt kan worden bereikt.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20